Maluri de Prut | Ion Mărgineanu, în drum pe jos spre Alba Iulia, ajunge sâmbătă la Lacul Roșu (FOTO/VIDEO)

  • 17 Noiembrie 2018 13:22
Maluri de Prut | Ion Mărgineanu, în drum pe jos spre Alba Iulia, ajunge sâmbătă la Lacul Roșu (FOTO/VIDEO)

Profesorul Ion Ion Mărgineanu își continuă drumul pe jos spre capitala Unirii, Alba Iulia. Sâmbătă, 17 noiembrie, el este așteptat să ajungă la Lacul Roșu, iar duminică – să își continue drumul spre Gheorgheni. Pe oriunde a trecut, a avut parte de întâlniri frumoase și oameni curioși să afle de la el mai multe despre Basarabia, despre călătoria sa și mesajul pe care îl duce cu el în capitala Unirii.

Miercuri dimineața, pe platoul Curții Domnești, simbolul orașului Piatra Neamț, cu Biserica și Turnul Clopotniță construite de Ștefan cel Mare, Ion Mărgineanu s-a întâlnit cu primarul orașului, Dragoș Chitic.

Edilul i-a oferit în dar o Diplomă de Apreciere pentru ceea ce realizează în numele românismului.

„Cred că este un mod sugestiv de a marca o sută de ani de la Marea Unire. Eu am Moldova de dincolo în suflet, nu îi spun niciodată R. Moldova, că nu e așa, e Moldova românească. Vă ofer această  diplomă de apreciere din partea mea. Este un gest extraordinar deplasarea aceasta pe jos pe care o faceți, ca o punte între Moldova de dincolo de Prut și Alba Iulia, orașul Marii Uniri”, a spus Dragoș Chitic.

Primarul s-a referit la Curtea Domnească, simbolul orașului Piatra Neamț:

”Biserica și Turnul Clopotniță au fost construite de Ștefan cel Mare acum 500 de ani când Moldova era Mare. În urma săpăturilor aici s-a descoperit două beciuri domnești, dintre care unul este acum muzeu și este vizitabil. Ne aflăm pe un loc încărcat de istorie. De aceea am ținut mult anume aici să vă primesc”

Orașul Piatra Neamț este înfrățit cu orașul Orhei, iar la 1 Decembrie, ar urma să se înfrățească și cu Edineț, a menționat edilul de la Piatra Neamț, care a amintit că, acum câțiva ani, consilierii pietreni au semnat pentru înfrățirea cu  Chișinăul. Atunci primarul Dorin Chirtoacă nu a avut însă susținerea aleșilor locali, așa încât acest demers a fost respins la Chișinău.

Pe platoul Curții Domnești, Ion Mărgineanu a menționat că Unirea spirituală a românilor pe ambele maluri ale Prutului s-a realizat deja și a rămas doar aspectul politic, care este cel mai dificil de realizat în prezent.

”De fapt Unirea este făcută déjà. Toate Uniunile de Creație lucrează ca la ele acasă. Nu s efface nimic la Chișinău fără participarea României. Toți agenții economici au acces liber și de o parte și de alta a Prutului. Rămâne factorul politic care reprezintă marea piedică”, este de părere profesorul Ion Mărgineanu.

Ajuns la Piatra Neamț, după ce a traversat mai multe comune ale județului, profesorul a avut parte cu o seară înainte de o întâlnire de suflet la biblioteca județeană ”G.T. Kirileanu” Neamț. A fost întâmpinat cu pâine și sare în aplauzele a zeci de nemțeni, veniți să îl vadă. În holul bibliotecii Ion Mărgineanu a asistat la un program artistic de cântece patriotice susținut de ansamblul folcloric ”Mugurașul” al Liceului de arte ”Victor Brauner”, condus de profesoara Mihaela Mancaș. Evenimentul a continuat cu o sesiune de confesiuni și povestiri ca urmare a ultimelor aproape 2 săptămâni de când a pornit pe Drumul Unirii. Programul artistic a emoționat până la lacrimi mai mulți participanți la eveniment inclusiv pe invitatul special, profesorul Ion Mărgineanu. 

”Vă rog să mă scuzați că un bărbat ca mine, la vârsta aceasta, a plâns. Dar am plâns nu pentru melodie, am plâns pentru Țara mea, pentru Patria mea, pentru Basarabia și toată România. Și nu am plâns de jale, am plâns de dorul oamenilor, de dorul basarabenilor”, mărturisește Ion Mărgineanu.

Întâlnirea din incinta Bibliotecii Județene ”G.T Kirileanu” Neamț, în cadrul proiectului cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”, desfășurat în parteneriat cu Radio România Chișinău:

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău