Maluri de Prut | Aflați Basarabia Necunoscută la Biblioteca din Piatra Neamț, cu Radio România Chișinău

  • 16 Decembrie 2018 19:37
Maluri de Prut | Aflați Basarabia Necunoscută la Biblioteca din Piatra Neamț, cu Radio România Chișinău

La Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu Neamț” va avea loc luni, 17 decembrie, gala de încheiere a proiectului ”Maluri de Prut- Basarabia Necunoscută” desfășurat la Piatra Neamț din octombrie 2017,  în parteneriat cu Radio România Chișinău.

La eveniment sunt așteptați o parte dintre participanții în cadrul proiectului cultural care a presupus organizarea de conferințe pe teme legate de istoria ultimilor 100 de ani cât și istoria prezentă,  a spațiului din stânga Prutului: istoricii Octavian Țicu, Gheorghe și Elena Negru, Sergiu Musteață, Mariana Țăranu, expertul în comunicare Vlad Țurcanu și analistul politic Nicolae Negru, demograful Valeriu Sainsus, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev cât și profesorul Ion Mărgineanu, deputat în primul Parlament al R. Moldova, cel care a marcat Anul Centenar parcurgând pe jos distanța de peste 500 de kilometri de la Bălți la Alba Iulia.

În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea celor două volume  ale cărții ”Maluri de Prut”, care adună cea mai mare parte din textele sub formă de articole ale conferințelor susținute  de invitați.

Cu ocazia evenimentului un program artistic va fi susținut de compozitorii, interpreții și chitariștii Viorel Burlacu și Victor Buruiană, de la Chișinău.

Amintim că  „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ este un proiect cultural inițiat de jurnalista Ina Guțu și desfășurat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț împreună cu Radio România Chișinău în perioada octombrie 2017-decembrie 2018. Aceasta presupus organizarea unor conferințe și întâlniri cu invitați speciali din stânga Prutului pe teme precum: situația celor doar opt școli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, foametea și deportările din Basarabia, situația presei de limbă română și războiul informațional din  Republica Moldova, literatura basarabeană în perioada sovietică, relațiile economice, sociale și culturale dintre cele două maluri de Prut, istoria teatrului basarabean, investițiile României în stânga Prutului.

Invitații în cadrul proiectului au fost: directorul liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, istoricul Octavian Țicu, regizoarea Violeta Gorgos și documentarista Lucia Tăut, expertul în comunicare Vlad Țurcanu, istoricul Ion Negrei, lingvistul și traducătorul Vlad Pohilă, analistul politic Nicolae Negru și regizoarea Leontina Vatamanu-Mărgineanu, scriitorul Vladimir Beșleagă, criticul literar Ana Bantoș și publicistul Alexandru Bantoș- directorul Casei Limbrii Române, scriitoarea și cercetătoarea Tamara Cărăuș, regizorul Petru Hadârcă – directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din  Chișinău, demograful Valeriu Sainsus, istoricul Sergiu Musteață, profesorul Ion Mărgineanu- deputat în primul Parlament al R. Moldova, Andrei Calcea- directorul Muzeului de Istorie și Etnografie  Orhei și  Vasile Cocarcea- poet și profesor de istorie.

Proiectul ”Maluri de Prut-  Basarabia Necunoscută” este  finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de omul de afaceri neamțen, Vasile Ouatu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău