Mai multe cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate în Belgia

  • 21 Septembrie 2018 16:23
Mai multe cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate în Belgia

Numărul mistreților infectați cu pestă porcină africană din Belgia a ajuns la nouă, au confirmat vineri autoritățile locale, conform agenției de presă Belga, transmite DPA.

Fermierii se tem că epidemia ar putea afecta efectivele de porci, provocându-le pierderi financiare și restricții la export.

Este primul focar din Europe Occidentală, virusul fiind deja descoperit în opt țări din estul UE, precum și în Ucraina și în Rusia. Luna trecută, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial și până în prezent, sacrificând peste 300.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Mistreții găsiți morți în centrul provinciei belgiene Luxemburg au provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franța, Germania și Luxemburg, țări aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor. Germania, Spania și Franța sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.

China și Coreea de Sud - ambele importante piețe de export - sunt printre statele care și-au suspendat importurile de carne de porc din Belgia.

Săptămâna trecută, organizațiile din sectorul agricol belgian au trimis o scrisoare comună solicitând un plan european pentru rezolvarea problemei. Acestea au sugerat adoptarea unor metode pentru sacrificarea animalelor din zonele afectate și un plan de reducere a populației de mistreți.

Organizațiile solicită un plan la nivel european pentru a defini și proteja zona afectată. "Este posibil ca mistreții să fi migrat deja peste granițe și epidemia să se răspândească spre Franța și Luxemburg", au explicat organizațiile. Ele vor înființarea rapidă a unui comitet dedicat exportului de carne și de produse din carne de porc, în care să fie incluse și organizațiile din domeniu. Comitetul va prezenta o strategie de limitare a impactului epidemiei asupra exportatorilor belgieni.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament.

Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău