Lui Lukașenko a ajuns să-i fie teamă că Rusia va înghiți Belarus, sub pretextul „integrării profunde”

  • 15 Decembrie 2018 09:10
Lui Lukașenko a ajuns să-i fie teamă că Rusia va înghiți Belarus, sub pretextul „integrării profunde”

Sub pretextul „integrării profunde”, Moscova dorește să incorporeze Belarusul în Rusia, susține liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, potrivit „Interfax”.

Lukașenko a declarat că a primit propuneri „pentru o integrare mai profundă în Uniunea Statala Rusia Belarus”, precizează Pagina de Rusia. 

„Iar unii oameni îmi spun direct: nu sunteți încă pregătiți să faceți parte din Rusia cu cele șase regiuni ale voastre. Ei bine, atunci de ce mai vorbim?”, a declarat Lukașenko la o conferință de presă pentru jurnaliștii ruși susținută la Minsk.

„Înțeleg aceste sugestii: primiți petrol, dar distrugeți țara și alipiți-vă Rusiei”, a spus Lukașenko. – Întotdeauna le pun întrebarea: astfel de lucruri în numele a ce se fac? V-ați gândit la consecințe? Cum va percepe comunitatea internațională acest lucru și cei din țările noastre? …”

El a subliniat că integrarea Belarusului și a Rusiei ar trebui să se dezvolte „în numele unității națiunilor” și fără „mașinațiuni în culise” și a cerut să fie respectat tratatul Uniunii.

Președintele belarus a mai spus că țara sa ar rămâne dedicată integrării cu Rusia - un partener strategic și un aliat, dar cu condiția punerii stricte în aplicare a acordurilor existente.

El a respins și opinia conform căreia Rusia „hrănește” Belarus.

„Foarte adesea am citit, am auzit chiar de la susținătorii uniunii noastre următoarea fraza: bine, dar de ce mai hranim Belarus? Și unii chiar au calculat că în timpul independenței am fi primit 100 de miliarde de dolari”, a spus Lukașenko, carcaterizand aceste informații ca ”aiureli totale”.

Potrivit acestuia, Rusia oferă Belarusului sprijin sub formă de împrumuturi, dar la dobânzi mai mari ca cele acordate de FMI.

„Dacă am luat de la Rusia, de exemplu, un împrumut de 4-5 miliarde de dolari, apoi în fiecare an plătim 1,2 miliarde de dolari pentru serviciile lor”, a declarat președintele Belarusului, citat de TASS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău