VIDEO | Parada militară, de Ziua Națională a României. 4000 de militari și forțe aeriene defilează la București

  • 01 Decembrie 2018 10:15
VIDEO | Parada militară, de Ziua Națională a României. 4000 de militari și forțe aeriene defilează la București

Parada Militară Națională de 1 Decembrie a început, la ora 10:00, la Arcul de Triumf din București, unde vor defila aproape 4.000 de militari și specialiști din MAI, Ministerul Apărării, SRI, SPP și Administrația Penitenciarelor. La paradă vor putea fi admirate și aproximativ 50 de aeronave.

Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe țări aliate sau partenere, defilează, de 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București.

Detașamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus înainte de parada de 1 Decembrie, că aceasta va fi una dintre cele mai frumoase defilări pe care le-a avut Capitala, deoarece se va folosi aproape toată tehnica militarilor, evenimentul fiind și o dovadă a importanței României în structura NATO.

„Va fi una dintre mai frumoase parade pe care le-a avut Bucureștiul, cu toate că parade vor fi în toate orașele din țară în această zi. Aproape toată tehnica este scoasă acum. Militarii sunt implicați în paradă. La București vom avea câteva suprize plăcute. Foarte multă aviație, tehnică nouă. Sunt peste 500 de militari din țările NATO care vor defila astăzi cu noi. Azi reprezintă și cât de puternică e România în structura NATO și cât de respectată este ca țară”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, citat de MEDIAFAX.

Acesta a vorbit și de faptul că militarii români sunt resursa cea mai importantă a Armatei României: „Să nu uităm că tehnica nu ne ajuta foarte mult acum câțiva ani de zile, era una învechită. Cu toate acestea, Armata României a făcut față cu brio tuturor provocărilor pe care le-a avut, toate teatrele de operații”.

Printre trupele care defilează azi la Arcul de Triumf din Capitală se numără militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul", Detașamentul de Cavalerie al Jandarmeriei, detașamentul Serviciului Român de Informații, dar și aviația militară, care deschide parada. 

Pe timpul intonării Imnului Național al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci și una de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Bateria «Salve» a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” execută salvele cu tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniție de manevră, câte o lovitură la fiecare 10 secunde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău