Limba română, din punct de vedere al vocabularului, între primele opt limbi ale lumii

  • 21 Iulie 2018 13:51
Limba română, din punct de vedere al vocabularului, între primele opt limbi ale lumii

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a anunțat că instituția a finalizat o nouă ediție a "Marelui Dicțional al Limbii Române", în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte. El a precizat că, în urma cercetării, limba română se află - din punct de vedere al vocabularului - între primele opt limbi ale lumii, relatează News.ro.

În dicționar nu au fost incluse aproximativ 30.000 de cuvinte - diminutive, în special - a mai spus academicianul.

„Limba română, ca bogație de vocabular și semantică, este între primele opt limbi ale lumii și 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viața cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moștenite din latină prin tradiția locală și o parte au intrat din franceză și engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Cea mai vorbită limbă maternă din lume rămâne spaniola, iar Pop a punctat că atunci când limba chineză, care „nu este o limbă aglutinată”, va prelua prima poziție, latinitatea va fi „în pericol”.

„În China sunt vorbite 60 de dialecte și sunt recunoscute vreo 60 de minorități care sunt foarte diferite. Chineza există, dar e mai mult un gând încă. Când va fi chineza limba omenirii, atunci, vorba unuia dintre colegii mei, nu se va mai studia Dreptul Roman în facultăți. Le-am spus: «Nu vă temeți pentru latinitate, că, atâta vreme cât se studiază Dreptul Roman la facultățile de drept, lumea nu e pierdută». Și mi-a spus cineva că nu se mai studiază, că în unele a devenit materie facultativă. Și atunci ne mirăm că ne pierdem memoria colectivă...”, a susținut președintele Academiei.

Ioan Aurel Pop a participat, vineri seară, la o dezbatere în deschiderea Festivalului de Film și Istorii Râșnov, unde a vorbit despre Marele Război în istoriografie și în film.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău