LIBERATION | Ungaria: Suspiciuni de fraude electorale în jurul lui Viktor Orban

  • 16 Aprilie 2018 20:53
LIBERATION | Ungaria: Suspiciuni de fraude electorale în jurul lui Viktor Orban

Alegerile nu foarte curate, aceasta este bănuiala partidelor de opoziție după alegerile de duminica trecută, soldate cu a treia victorie a naționalistului Viktor Orban la legislative.

Partidul său, Fidesz, a obținut 48,8% din voturi, cu aproape 30 de puncte mai mult decât Jobbik (formațiunea de extremă dreapta), ceea ce îi va asigura o majoritate de două treimi în parlament. Rezultatele urmau să fie publicate oficial abia sâmbătă, după numărarea voturilor maghiarilor din străinătate, scrie LIBERATION.

De pe acum, opoziția se neliniștește privitor la numeroasele nereguli. În mai multe sute de centre de vot, 30% din buletinele de vot pentru listele opoziției sunt invalide, proporție anormal de ridicată. În Ungaria, fiecare alegător are două buletine de vot, unul pentru un candidat individual, celălalt pentru lista unui partid. "La un centru de vot, 400 de alegători au depus buletinul lor 'individual' în urna pentru candidatul nostru, Laszlo Varju, dar în mod bizar niciunul nu a folosit al doilea buletin pentru a alege partidul nostru", remarcă Agnès Vadai, din partea Coaliției Democrate (de stânga), partidul fostului premier Ferenc Gyurcsany. Miklos Hajdu, candidat al partidului socialist, își amintește foarte bine că a votat pentru el însuși dar votul lui a dispărut. În mai multe cazuri, un partid de opoziție a obținut zero voturi, în timp ce un partid bidon se vede creditat cu sute de voturi. Vreo 30 de partide fantomă - "partidul familiei", "partidul uniunii", "partidul Net-ului" fără birou nici membri - au putut participa la scrutin. Legea electorală a permis apariția lor și Comisia electorală dominată de Fidesz nu a făcut nimic pentru a le interzice. "De ce există atâtea erori și de ce mereu în beneficiul Fidesz?", se întreabă Agnès Vadai.

Fapt mai preocupant: curioasa pană a sistemului informatic al Comisiei electorale, survenită la ora 10 dimineața în ziua scrutinului. Imposibil să ai acces la alte date în afară de rata participării. "Sistemul nostru Intranet a continuat să funcționeze, accesul din exterior a fost cel atins de pană", a indicat Ilona Palffy, membră a comisiei electorale naționale.

După publicarea rezultatelor pe site-ul web al Comisiei, partidele de opoziție le-au comparat cu câteva procese verbale electorale pe care reprezentanții lor au avut buna idee de a le fotocopia. Cifrele nu coincid. Așa că au cerut o copie a tuturor proceselor verbale originale, care le-a fost transmisă miercuri seara. Formațiunile de opoziție studiază acum zi și noapte documentele din 11.000 de centre de vot, căci nu pot face sesizări decât până marțea viitoare.

Akos Hadhazy este deputat din partea partidului de centru, de opoziție, LMP. Înainte de a intra în LMP, el a fost ales municipal al Fidesz, partidul lui Orban. "Acești politicieni din Fidesz, eu știu cum funcționează, i-am văzut din interior. Au stabilit un fișier al populației, ceea ce este ilegal. Am văzut lista aceasta: alături de fiecare alegător figurează un cod cifrat. Acesta conține tot felul de informații personale despre cetățean, indicând dacă este mai apropiat de Fidesz sau dacă este înclinat să voteze pentru opoziție". Potrivit luli Hadhazy, sistemul ar fi fost testat începând din 2010. La locul votului, un delegat al Fidesz face discret o fotografie a registrului electoral și transmite informațiile la sediul partidului; datele sunt comparate cu lista Kubatov și permite evaluarea, de la începutul scrutinului, a raportului de forțe dintre Fidesz și rivalii săi. Este acesta mai nefavorabil decât se prevedea, duminică dimineață? O pană de curent oportună a permis manipularea datelor? Akos Hadhazy nu poate nici să afirme acest lucru, nici să-l demonstreze. "La ora actuală, nu este posibil să spunem dacă există o fraudă organizată", spune el prudent.

"Partidele de opoziție au acceptat rezultatele de la anunțarea lor și unii din șefii lor chiar au demisionat. Iar acum ei contestă scrutinul!", a replicat în eter Balasz Hidvéghi, directorul de comunicații al Fidesz. Péter Jakab, purtător de cuvânt al Jobbik, nu se îndoiește că a avut loc "o fraudă organizată la cel mai înalt nivel". Ca probă vorbește despre miile de cetățeni ucraineni, sîrbi și români, transportați duminică cu microbuze de echipele Fidesz pentru a vota în Ungaria și filmați de reporterii ungari. Dreapta lui Orban a acordat cetățenie însoțită de drept de vot pentru maghiarii care trăiesc in țările învecinate. Un drept restrâns: ei votează în principiu la consulatul ungar din România, din Ucraina... sau chiar prin corespondență, și nu au dreptul decât la un singur buletin de vot. Dar de curând, mii dintre ei și-au mutat domiciliul în Ungaria, în satele de la frontiera cu Ucraina și România. Adrese "cutie de scrisori" uneori cu o sute de persoane înregistrate la același domiciliu. Un truc care a permis acestor cetățeni din vecinătate să vină să depună două buletine în urne, în loc de unul. "Întregul sistem este manipulat. Chiar la sfârșitul comunismului, alegerile erau mai libere decât astăzi!", observă Zoltan Toth, fost președinte al Comisiei electorale (1988-1997), cel care a supervizat primele alegeri libere din 1990.

Dacă frauda se va dovedi, nu va repune în discuție victoria Fidesz care a câștigat cu 1,5 milioane de voturi mai mult față de Jobbik. "Dar poate că Fidesz nu va avea majoritatea de două treimi din locurile din Parlament", subliniază purtătorul de cuvânt al Jobbik.

Florence La Bruyère

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău