La Stațiunea Sovata din România au fost interzise chioșcurilor și tarabele, acum aceasta și-a recăpătat aspectul din perioada interbelică

  • 02 Iulie 2019 16:02
La Stațiunea Sovata din România au fost interzise chioșcurilor și tarabele, acum aceasta și-a recăpătat aspectul din perioada interbelică

Primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, a declarat luni, pentru AGERPRES, că Stațiunea Balneoclimaterică Sovata și-a recăpătat aspectul arhitectural din perioada interbelică, în urma deciziei primăriei de a interzice chioșcurile, buticurile și tarabele, fapt ce a pus în valoare clădirile construite între cele două războaie mondiale.

"Noi ne mândrim cu perioada interbelică a stațiunii, cu anul 1920, când venea aici o clientelă destul de sofisticată, era un ambient nemaipomenit de a petrece timpul liber, se vede și în construcțiile care au fost ridicate atunci. Noi încercăm să menținem acest aspect arhitectural și acel ambient, iar clientela să aprecieze aceste lucruri. Asta tinde spre o calitate superioară (...) În fiecare an facem o schimbare spre bine. Primăria Sovata s-a apucat să demoleze și să nu mai aprobe lucrări provizorii, chioșcuri, buticuri etc. Eu zic că acest lucru se vede bine în stațiune și este foarte apreciat acum", a declarat Fülöp László Zsolt.

Edilul a precizat că toți comercianții au fost obligați să își ridice tarabele și chioșcurile de pe trotuare și să deschidă magazine în spațiile din clădirile cu aspect interbelic de pe arterele principale, astfel încât trotuarele să rămână libere, iar turistul să nu fie agasat de insistențele vreunui comerciant.

Potrivit lui Fülöp László Zsolt, preferințele turiștilor s-au schimbat simțitor în ultimii ani, nu mai doresc chefuri și muzică, ci recreere și un contact permanent cu natura.

"Sovata este aparte, atât arhitectural, cât și din punct de vedere a naturii. Aerul este oxigenat, avem multă pădure (...) Drumul Sării, construit din fonduri europene în jurul Lacului Ursu, este vizitat în fiecare zi de foarte multă lume. Deși este în centrul stațiunii, totuși omul simte că este undeva departe, în mijlocul naturii. La sfârșit de săptămână aici sunt și peste 10.000 de turiști, deși vremea a fost un pic cam rece. Dar în ultima perioadă am remarcat că hotelurile, camerele de 3-4 stele sunt ocupate cu foarte mult timp înainte. Foarte multe lucruri s-au schimbat în ultima perioadă. Dacă până acum puteam să vorbim despre sezonul estival și sezonul de iarnă, iar în afară de acestea, în extrasezon, era destul de liniște în stațiune, în ultima perioadă lucrurile au început să se schimbe. În weekend-uri e plină stațiunea, de multe ori sunt weekend-uri prelungite, așa că ne mândrim cu foarte mulți turiști. Anul trecut am avut 640.000 de nopți cazate legal - la case particulare nu avem controlul asupra înnoptărilor - dar este un volum destul de mare. După ce se deschide Lacul Ursu, în acest an s-a deschis la mijlocul lunii iunie, turiștii sunt mai numeroși. Putem spune că vremea nu a perturbat numărul turiștilor în stațiune, mai ales că în acest an tichetele de vacanță sunt obligatorii, este un volum foarte mare și cetățenilor români le place foarte mult la Sovata. În 2017 au fost 605.000 nopți cazare, în acest an vor fi și mai mulți, fiindcă sunt voucherele și în mod sigur volumul turiștilor va fi și mai mare", a afirmat edilul Fülöp László Zsolt.

Primarul a arătat că administrația publică face tot posibilul ca turiștii să se simtă bine la Sovata, mai ales că Lacul Ursu din Stațiunea Balneoclimaterică Sovata a fost redeschis, întrucât acesta a ajuns la temperatura optimă pentru balneație.

Potrivit SC Balneoclimaterica SA Sovata, Lacul Ursu, care a împlinit 144 de ani de la formarea sa, este cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentrație salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafață și de 41°C la adâncimea de 1,5 metri, cu o adâncime maximă de circa 3.000 de metri.

Pe baza unor cercetări efectuate s-a stabilit că atât Lacul Ursu, care este cel mai frecventat loc de către turiștii care vizitează Stațiunea Balneoclimaterică Sovata, cât și zona lacului, dețin trei recorduri mondiale. În acest sens, un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial - este singurul lac natural din lume a cărui dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut: 27 mai 1875, ora 11.00.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în stațiunea Sovata - Aluniș, Roșu ,Verde, Negru și Mierlei - și și-a primit denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfășurată.

sura:AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău