Logo
Prima pagină

Societate

Klaus Iohannis: Românii trebuie “să îngrijească moștenirea primită de la cei care au semnat cu sângele lor actul de naștere a poporului român”

17 Mai 16:51

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis cu ocazia Zilei Eroilor faptul că românii ar trebui “să îngrijească moștenirea primită de la cei care au semnat cu sângele lor actul de naștere a poporului român”.


Klaus Iohannis: Românii trebuie “să îngrijească moștenirea primită de la cei care au semnat cu sângele lor actul de naștere a poporului român”

Klaus Iohannis: Românii trebuie “să îngrijească moștenirea primită de la cei care au semnat cu sângele lor actul de naștere a poporului român”


Mesajul președintelui României a fost transmis în cadrul manifestațiilor organizate la Buzău de către Ion Oprișor, consilier prezidențial din cadrul Departamentului Securității Naționale.

Redăm mai jos mesajul integral al șefului statului de cu ocazia comemorării eroilor români:

Astăzi, când sărbătorim ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, ne înclinăm cu respect şi recunoștință în fața memoriei celor care s-au jertfit pentru marile aspirații ale națiunii române.

La 100 de ani de la împlinirea idealului național, se cuvine, mai mult ca oricând, să rememorăm faptele înaintașilor și să reflectăm cu respect la etapele parcurse și la progresele înregistrate în anii care au trecut de la Marea Unire.

Centenarul trebuie să reprezinte un factor de coagulare a gândirii și simțirii neamului românesc. Avem datoria de a privi cu realism la prezent și, prin conjugarea energiilor creatoare ale întregului popor, să conturăm, împreună, România următorului secol. Este important să ne propunem obiective durabile pentru modernizarea țării, prin valorificarea tuturor resurselor de care dispunem.

Îi purtăm de-a pururi în suflet pe cei care au crezut în ființa neamului  și care au adus ca jertfă supremă propria viață. Graiul pământului românesc i-a însuflețit pe toți eroii cunoscuți sau necunoscuți, care, în clipele decisive, au luptat pentru visul nostru de libertate.

Aceste momente de comemorare au, în mod special, o dimensiune educativă atât pentru tânăra generație, cât și pentru întreaga societate românească, în ansamblu. Se cuvine să ne însușim valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțelegem mesajul și sacrificiul înaintașilor noștri.

Adresez un îndemn românilor de pretutindeni să îngrijească moștenirea primită de la cei care au semnat cu sângele lor actul de naștere a poporului român.

În același timp, îmi exprim întreaga prețuire față de eroii noștri care și-au pierdut viața ori au fost răniți în misiunile din afara țării, în teatrele de operații din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, precum și în misiunile derulate sub egida NATO, UE și ONU.

Aducem astăzi un omagiu și eroilor care se odihnesc în Cimitirul eroilor din Buzău și care au văzut în Marea Unire destinul, misiunea şi împlinirea neamului românesc. Ei au făcut sacrificiul suprem pentru desăvârșirea statului național, pentru împlinirea visului care a animat, de la 1848, toate generațiile, de o parte şi de alta a Carpaților.

În cimitirul de onoare de la Buzău şi-au găsit odihna și alți militari, pe care, în spirit creștinesc, îi pomenim, indiferent de drapelul sub care au căzut ori de limba în care i-au jurat credință.

Fie ca aceste momente, în care recurgem la istorie, să ne călăuzească spre unitate şi solidaritate națională și europeană.

Cinste eroilor României! Cinste Armatei României!”

Sursa: Calea Europeană

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: