Kievul cere arestarea directorului agenției RIA Novosti-Ucraina, acuzat de trădare de stat în favoarea Rusiei

  • 16 Mai 2018 10:37
Kievul cere arestarea directorului agenției RIA Novosti-Ucraina, acuzat de trădare de stat în favoarea Rusiei Unian

Procuratura Generală a Ucrainei va insista ca instanța de judecată să mențină starea de arest în cazul directorului redacției din Kiev a agenției ruse RIA Novosti, Kirill Vișinski, reținut marți, în cursul unor percheziții efectuate de Serviciul ucrainean de Securitate - a declarat secretarul de presă al Procuraturii Generale de la Kiev, Larisa Sargan.

„Șeful RIA Novosti-Ucraina, Kirill Vișinski, a fost anunțat oficial că este suspectat de trădare de stat, conform alineatului 1 al Articolului 111 din Codul Penal al Ucrainei, acesta fiind deja reținut în conformitate cu articolul 208 din Codul de procedură penală al Ucrainei", a precizat Sargan. Aceasta a adăugat că "procuratura va insista asupra menținerii stării de arest".

Potrivit karadeniz-press.ro, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat azi că a efectuat percheziții la birourile a două instituții mass-media ruse, televiziunea Russia Today și agenția de presă RIA Novosti.  „Forțele de ordine au stabilit” că aceste mass-media „erau folosite de țara agresoare (Rusia) în războiul său hibrid împotriva Ucrainei”, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Securitate al Ucrainei, Olena Ghitlianska.

Kirill Vîșinski a primit, în 2015, un pașaport rus, conform unui decret al președintelui Vladimir Putin publicat pe site-ul Kremlinului, citat de mass-media.
SBU îl acuză că a desfășurat „activități subversive” la cererea Moscovei și în special că a încercat „să justifice anexarea (peninsulei ucrainene) Crimeea” de către Rusia în 2014 și că îi „susține” pe separatiștii proruși din estul Ucrainei, conform șefului adjunct al SBU, Viktor Kononenko, citat de mass-media locală.
Potrivit SBU, birourile RIA Novosti și RT se aflau în aceeași clădire din centrul Kievului.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat drept „absolut revoltătoare și scandaloase” acțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei, a cerut „o reacție severă și intransigentă” din partea organizațiilor internaționale și a avertizat cu viitoare „măsuri de reciprocitate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău