Logo
Prima pagină

Externe

Kievul cere arestarea directorului agenţiei RIA Novosti-Ucraina, acuzat de trădare de stat în favoarea Rusiei

16 Mai 10:37

Procuratura Generală a Ucrainei va insista ca instanța de judecată să menţină starea de arest în cazul directorului redacţiei din Kiev a agenţiei ruse RIA Novosti, Kirill Vişinski, reţinut marţi, în cursul unor percheziţii efectuate de Serviciul ucrainean de Securitate - a declarat secretarul de presă al Procuraturii Generale de la Kiev, Larisa Sargan.


Kievul cere arestarea directorului agenţiei RIA Novosti-Ucraina, acuzat de trădare de stat în favoarea Rusiei Unian

Kievul cere arestarea directorului agenţiei RIA Novosti-Ucraina, acuzat de trădare de stat în favoarea Rusiei


„Şeful RIA Novosti-Ucraina, Kirill Vișinski, a fost anunţat oficial că este suspectat de trădare de stat, conform alineatului 1 al Articolului 111 din Codul Penal al Ucrainei, acesta fiind deja reținut în conformitate cu articolul 208 din Codul de procedură penală al Ucrainei", a precizat Sargan. Aceasta a adăugat că "procuratura va insista asupra menţinerii stării de arest".

Potrivit karadeniz-press.ro, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat azi că a efectuat percheziţii la birourile a două instituții mass-media ruse, televiziunea Russia Today şi agenţia de presă RIA Novosti.  „Forţele de ordine au stabilit” că aceste mass-media „erau folosite de ţara agresoare (Rusia) în războiul său hibrid împotriva Ucrainei”, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Securitate al Ucrainei, Olena Ghitlianska.

Kirill Vîşinski a primit, în 2015, un paşaport rus, conform unui decret al preşedintelui Vladimir Putin publicat pe site-ul Kremlinului, citat de mass-media.
SBU îl acuză că a desfăşurat „activităţi subversive” la cererea Moscovei şi în special că a încercat „să justifice anexarea (peninsulei ucrainene) Crimeea” de către Rusia în 2014 şi că îi „susţine” pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conform şefului adjunct al SBU, Viktor Kononenko, citat de mass-media locală.
Potrivit SBU, birourile RIA Novosti şi RT se aflau în aceeaşi clădire din centrul Kievului.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat drept „absolut revoltătoare şi scandaloase” acţiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei, a cerut „o reacţie severă şi intransigentă” din partea organizaţiilor internaţionale şi a avertizat cu viitoare „măsuri de reciprocitate”.

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: