JdC: Prin mobilizarea polițiștilor la casa lui Plahotniuc: „Se urmărește îngrozirea populației” (Revista presei)

  • 03 Iulie 2018 09:44
JdC: Prin mobilizarea polițiștilor la casa lui Plahotniuc: „Se urmărește îngrozirea populației” (Revista presei) sursa foto: agora.md

Ziarul Național reține declarația lui Andrei Năstase, care susține că interimatul Primăriei capitalei va fi preluat de „un fost VAMEȘ plin de păcate”. El susține că „instalarea vameșului de la Petricani” ar fi preconizată pentru următoarea ședință a Consiliului Municipal Chișinău: „Va fi numit viceprimar, pentru ca mai apoi să ajungă primar interimar”. De partea cealaltă, primarul interimar Ruslan Codreanu, îl contrazice și susține că el va răspunde de administrarea Chișinăului.

Ziarul de Gardă revine la protestul de duminică, 1 iulie, subliniind că „forțe de ordine în număr sporit au fost dislocate în perimetrul străzilor Bulgară și Armenească, acolo unde este amplasat sediul partidului Democrat din Moldova și blocul de locuit care aparține lui Vladimir Plahotniuc. În imaginile video filmate cu drona pot fi văzute cel puțin 15 coloane de polițiști, poziționate lângă blocul deținut de liderul PDM.

Solicitați să comenteze securitatea sporită la această adresă, purtătorul de cuvânt al PDM a precizat că partidul nu a cerut intervenția forțelor de ordine, iar ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a declarat că polițiști au fost dislocați acolo unde au solicitat organizatorii protestului, în număr suficient pentru asigurarea ordinii publice”, scrie Ziarul de Gardă.  

Iar Jurnal de Chișinău, care citează generali MAI, titrează că prin mobilizarea polițiștilor la casa lui Plahotniuc: „Se urmărește îngrozirea populației”. Generalul Victor Catană susține că duminică „forțele și mijlocele MAI au fost mobilizate inadecvat. Când sunt organizate proteste, MAI trebuie să dețină informații, inclusiv despre eventualele provocări, și să nu hărțuiască efectivul din întreaga republică, pentru a îngrozi mulțimea”. El a amintit și de protestele din 7 aprilie 2009, „când trebuia într-adevăr mobilizate forțele de ordine, însă au fost neglijate aceste regulamente speciale. Situația prevedea mobilizarea întregului efectiv”, scrie Jurnal de Chișinău. 

Într-un editorial pe Deschide.md, expertul Iulian Chifu se referă la lipsa de reacție a autorităților la protestul de duminică. „Autoritatea statului Republica Moldova a tăcut. Aici intervine consternarea internațională și națională, dar mai ales neînțelegerea perspectivei autorităților Republicii Moldova asupra acestui subiect.

Pentru cei asociați cu guvernarea care se declară șocați și în dezacord cu această situație, trebuia să intervină demisia firească și retragerea din spațiul celor vinovați, alături de care nu se mai regăsesc. Dar mai important, autoritatea în sine – Premier, Președintele Parlamentului, coordonatorul coaliției, Președinții de partide – trebuiau să ia în discuție formula de ieșire din această realitate, de reparare a situației curente, de liniștire a cetățenilor care protestează, de dialog cu opoziția pro-europeană din stradă. Acest pas lipsește și e de neînțeles”, scrie autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău