Italia trebuie să fie tratată ca orice altă țară în privința bugetului său, atenționează liderul Eurogrupului

  • 10 Decembrie 2018 08:49
Italia trebuie să fie tratată ca orice altă țară în privința bugetului său, atenționează liderul Eurogrupului

Liderul Eurogrupului, ministrul de finanțe portughez Mario Centeno, și-a exprimat speranța că guvernul italian va putea să-i prezinte Uniunii Europene un proiect de buget revizuit și a atras atenția că Italia trebuie să fie tratată ca orice altă țară, relatează luni Reuters.

''Regulile Pactului de Creștere și Stabilitate se aplică tuturor. Sper că guvernul italian va fi capabil să își revizuiască proiectul de buget'', a spus Mario Centeno într-o declarație pentru cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

O sursă din executivul italian a afirmat vineri că actuala coaliție guvernamentală de la Roma intenționează să trimită miercuri (12 decembrie) Comisiei Europene o variantă revizuită a proiectului bugetului său.

La 21 noiembrie, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei, o decizie care deschide calea către un proces de sancțiuni din partea UE - cunoscut drept procedura de deficit excesiv - contra Romei.

Disputa dintre Comisie și Italia datează de mai multe luni. Guvernul populist italian susține un buget care include cheltuieli masive și despre care susține că va avea un deficit de 2,4% din PIB în 2019. 

În cazul lansării unei proceduri de sancționare, situația financiară a Italiei ar face obiectul unei monitorizări mai stricte din partea UE. Dacă și în acel caz nu se va conforma, Italia ar putea fi nevoită să plătească amenzi substanțiale.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanșa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010. Premierul italian Giuseppe Conte a respins însă această posibilitate, subliniind că fundamentele economiei Italiei sunt solide și nu se compară cu cele ale Greciei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău