Istoriile a nouă femei și fete supuse abuzului sexual, expuse în cadrul unei expoziții

  • 10 Decembrie 2018 14:55
Istoriile a nouă femei și fete supuse abuzului sexual, expuse în cadrul unei expoziții

Istoriile a nouă femei și fete tinere care au fost supuse abuzului sexual, au fost expuse în cadrul unei expoziții cu genericul: „Nu dați vina pe haine”, vernisată în holul Facultății de Drept a Universității de Stat.

Autorii au reconstituit hainele pe care le purtau victimele și care ar fi fost cauza actelor de violență asupra lor. Acțiunea este organizată de către Centrul de drept al femeilor și Fondul ONU al populației din Moldova, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului de Drept al Femeilor, Natalia Vîlcu, spune că scopul organizării expoziției este de a combate stereotipurile din societate precum că femeilor le revine partea de vină pentru faptul că au fost agresate sexual, deoarece se îmbracă nepotrivit. Potrivit Nataliei Vîlcu, mulți specialiști care ajung să interacționeze cu victimele abuzurilor sexuale le pun întrebări de genul: „În ce haină erai îmbrăcată” sau „Erai în stare de ebrietate”. Este o abordare incorectă, crede experta. „Vreau să nu dați vina pe haine și să căutați motivele în altă parte”, a spus Natalia Vîlcu.

Eugenia Berzan, analistă în programe de sănătate sexuală și reproductivă la Fondul ONU pentru Populație din Moldova, a menționat că doar 15% din femeile abuzate sexual raportează astfel de cazuri. „Vina pentru comiterea unui caz de violență sexuală aparține în exclusivitate agresorului. Haina pe care o poartă femeia sau comportamentul pe care îl are nu poate justifica un act de agresiune”, a spus Eugenia Berzan.

Daniela Misail-Nichitin, director de programe pentru femei la Centrul Internațional La Strada, a afirmat că vestimentația, machiajul, timpul: ziua sau noaptea, nu este o scuză pentru cazurile de abuz sexual. O analiză a dosarelor arată că 50% dintre victime sunt persoane minore, iar numărul femeilor și fetelor care raportează un caz de violență sexuală este astăzi destul de mic din cauza prejudecăților și stereotipurilor precum că femeia se face vinovată de cele întâmplate.

Expoziția vernisată în holul Facultății de drept a USM poate fi vizitată pe parcursul întregii săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău