Istoricul Alina Pavelescu | Există și astăzi oameni în Basarabia care se laudă că au avut ''patru clase la români'' (Gaudeamus25)

  • 16 Noiembrie 2018 15:05
Istoricul Alina Pavelescu | Există și astăzi oameni în Basarabia care se laudă că au avut ''patru clase la români'' (Gaudeamus25)

Istoricul Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, a afirmat vineri, la Gaudeamus, că există și astăzi oameni în Basarabia care se laudă că au avut ''patru clase la români'', scrie Agerpres.

"Chișinăul, în România Mare, a avut o existență, din păcate, la fel de scurtă ca și a Cernăuțiului, dar suficient de importantă, să spunem, încât să existe și astăzi oameni în Basarabia care să se laude că au avut 'patru clase la români'. Eu m-am amuzat de această expresie, dar am aflat că ea înseamnă că au făcut școală serioasă. Probabil că se pot spune foarte multe și s-a scris foarte mult despre capacitatea integratoare sau punctele fragile ale acestei politici de integrare în statul național a provinciilor care s-au unit în 1918, dar basarabenii au această amintire durabilă, cele patru clase la români", a spus istoricul cu prilejul lansării de către MNIR a volumului "Orașele Unirii: Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia".

Despre lucrarea lansată, Alina Pavelescu a spus că "e o carte nu numai plăcută la citit, dar e foarte plăcută la văzut".

"Are foarte foarte multe ilustrații extrem de revelatoare, îmi permit să spun, atât pentru istoria celor trei orașe, cât și pentru prezentul lor. Niște ilustrații care te îndeamnă, fără-ndoială, la reflecție, pentru că aceste trei orașe vin dintr-o istorie aventuroasă și au plecat, ulterior, după 1940 și chiar după 1990, într-o istorie la fel de aventuroasă", a opinat istoricul.

Ea a caracterizat drept remarcabilă inițiativa realizatorilor volumului de a reuni pe lângă fotografii din colecțiile unor muzee - Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istoriei a Moldovei, Muzeul Bucovinei din Suceava, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia - și câteva fotografii foarte importante din colecții private (...), români colecționari de dincolo și de dincoace de Prut.

În același cadru, MNIR a lansat la Târgul Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură alte două volume aniversare, dedicate celebrării Centenarului: "Averescu - Prezan: Mareșalii României Mari", "o carte document, care îmbină textul cu o serie de imagini din arhiva MNIR și din Arhiva familiei Prezan", după cum o caracteriza dr. Cristina Păiușan, cercetător în cadrul muzeului, și "Conducătorii României Mari. Șefi de stat și de guvern (1918 - 1940)", despre care dr. Ștefania Dinu, director general adjunct al Muzeului Cotroceni, a afirmat că este o lucrare "foarte concisă, explicită, care poate fi foarte bine un instrument pentru studenți, profesori, cercetători".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău