Israelul clasează ancheta privind „Vinerea Neagră” din războiul din Gaza din 2014

  • 16 August 2018 08:41
Israelul clasează ancheta privind „Vinerea Neagră” din războiul din Gaza din 2014

Armata israeliană a anunțat miercuri clasarea fără declanșarea unei cercetări penale a anchetei asupra unei operațiuni soldate cu zeci de victime în august 2014 în Fâșia Gaza, considerată "crimă de război" de unele ONG-uri, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

La 1 august 2014, la aproape o lună de la începutul războiului între Israel și mișcarea islamistă Hamas la putere în enclava palestiniană, armata a lansat o operațiune după capturarea unui dintre soldații săi.

Această zi numită ulterior "vinerea neagră" s-a soldat cu moartea a peste 110 palestinieni, potrivit armatei.

Procurorul general militar a ajuns la concluzia că nu există motive pentru o anchetă penală, a precizat armata într-un comunicat.

Imediat după dispariție locotenentului Hadar Goldin, Israel a lansat "procedura Hannibal", o măsură controversată constând în efectuarea de raiduri susținute pentru a împiedica evacuarea militarului răpit și folosirea lui ca ostatic.

"Armata a estimat în acel moment că lt. Goldin era încă în viață și operațiunea militară s-a derulat în conformitate cu considerațiile operaționale, încercându-se limitarea pe cât posibil a pierderilor provocate civililor", a explicat armata.

Aceasta a afirmat, de altfel, că "cel puțin 42 de membri ai organizațiilor teroriste au fost uciși în această operațiune, precum și cel puțin 70 de civili în atacuri împotriva unor ținte militare" ale Hamas.

Amnesty International a acuzat Israelul în 2015 că a comis "crime de război" omorând "cel puțin 135 de civili" drept represalii la capturarea lui Hadar Goldin.

Armata israeliană pretinde că nu a reacționat disproporționat, menționând că niciun element nu arată că armata a acționat drept represalii la capturarea ofițerului israelian.

Aceasta a afirmat că "procedura Hannibal" nu mai este utilizată în prezent și a fost înlocuită cu o nouă procedură, despre care nu a furnizat detalii.

În rapoartele precedente, Amnesty - care are intrarea interzisă în Gaza - a acuzat Israelul și grupurile armate palestiniene că au comis "crime de război" în timpul celor 50 de zile a acestui conflict soldat cu peste 2.250 de morți de partea palestiniană, în mare majoritate civili, și 73 de morți israelieni, aproape toți soldați.

Locotenentul Hadar Goldin a fost mai târziu declarat mort de Israel, care îi solicită în continuare rămășițele pământești, la fel ca și pe cele ale unui soldat ucis în timpul războiului din 2014, Oren Shaoul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău