IPRE | Spațiul informațional online din R.Moldova este tot mai afectat de propaganda rusă

  • 21 Septembrie 2018 13:59
IPRE | Spațiul informațional online din R.Moldova este tot mai afectat de propaganda rusă

Sursele mass-media care promovează în țara noastră interesele Federației Ruse și-au mărit numărul știrilor și articolelor manipulatorii pe parcursul ultimilor trei ani.  Fenomenul propagandei mediatice rusești reprezintă una din principalele provocări pentru spațiul informațional al Republicii Moldova, reprezintă constatările Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Potrivit experților, acțiunile autorităților până la moment continuă să fie insuficiente pentru a opri propaganda externă pro-rusă și efectele sale negative pentru spațiul informațional din Republica Moldova. De asemenea, IPRE remarcă efortul tot mai mare al organizațiilor societății civile din țara noastră și susținerea partenerilor de dezvoltare care promovează tot mai multe inițiative de identificare și combatere a falsurilor mediatice. 

„În materialele publicate de mass-media care promovează interesele Federației Ruse în Republica Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje anti-americane, anti-europene și anti-occidentale. Aceasta se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Federația Rusă este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, consideră Simion Ciochină, autorul notei analitice a IPRE.

Astfel, experții recomandă stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică. De asemenea promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line, identificarea în cooperare cu organizațiilor internaționale și organizații neguvernamentale de profil a acțiunilor pentru protejarea spațiului informațional de propaganda rusă sau dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea se numărăr printre acțiunile care ar trebui să fie întreprinse, în opinia IPRE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău