Indonezia | De ce a fost lovită insula Lombok de mai multe seisme?

  • 20 August 2018 16:27
Indonezia | De ce a fost lovită insula Lombok de mai multe seisme?

Insula indoneziană turistică Lombok a fost lovită în ultimele săptămâni de o serie de seisme puternice care s-au soldat cu peste 500 de morți și sute de mii de persoane au rămas fără adăpost. Iată câteva explicații pe care agenția franceză France Presse a încercat să le ofere privind acest fenomen destul de rar.

Indonezia, un arhipelag format din 17.000 de insule și insulițe, se află pe centura de foc a Pacificului, o zonă cu puternică activitate seismică. Dar este rar ca o singură insulă să fie afectată de seisme atât de puternice.

Cum se explică această serie de seisme exact pe această insulă?

Arhipelagul indonezian s-a format prin convergența a trei mari plăci tectonice: indo-pacifică, australiană și eurasiatică. Cutremurele de pământ care au zguduit insula Lombok de la sfârșitul lunii iulie sunt rezultatul coliziunii între placa australiană și cea eurasiatică, potrivit geologilor.

Compresia celor două plăci provoacă o activitate de-a lungul unei zone de ruptură tectonică numită arcul vulcanic Flores, care se extinde din partea de est a insulei Java și insula Timor. Lombok se află între cele două insule.

"Există potrivit dovezilor diferite părți ale structurii tectonice care se mișcă în acest moment și provoacă perturbări" generând seisme, explică Chris Elders, expert în tectonica plăcilor de la Universitatea Curtin, din vestul Australiei.

De ce au existat atâtea seisme violente recent?

Lombok a fost lovită de două seisme puternice soldate cu morți pe 29 iulie și 5 august - cel mai violent atingând o magnitudine de 6,9 - urmate de replici violente. Activitatea seismică a sporit în măsura în care diferite părți ale faliilor au alunecat și s-au mișcat, explică Chris Elders.

Este totuși dificil de identificat exact ce provoacă faliile plăcilor tectonice în afară de o acumulare a tensiunilor seismice. "Structura tectonică se va mișca cu regularitate când tensiunile vor spori", a subliniat Danny Hilman, geolog la Institutul indonezian de științe.

Sunt posibile noi seisme?

Nu este neobișnuit ca seismele puternice să fie urmate de numeroase replici, dar o succesiune de cutremure de o asemenea magnitudine este mai rară.

Seismele în serie care au lovit insula Lombok sunt "destul de ieșite din comun" și este posibil să nu se fi încheiat, a spus Adang Surahman, expert în seisme la Institutul de tehnologie din Bandung.

"În mod obișnuit, este necesar mult timp ca un al doilea cutremur de pământ major să se producă, din cauza energiei eliberate. Însă la Lombok un seism chiar mai puternic s-a produs după un prim cutremur de pământ. Noi mișcări și alunecări riscă să se producă", avertizează el. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău