Încep manifestările legate de Ziua Marinei Române, marcată, în premieră, cu ocazia Centenarului, în șapte orașe

  • 06 August 2018 08:33
Încep manifestările legate de Ziua Marinei Române, marcată, în premieră, cu ocazia Centenarului, în șapte orașe

Cel mai popular eveniment care are loc la Constanța, un reper în viața localnicilor, dar și a turiștilor care vizitează litoralul Mării Negre, Ziua Marinei Române, se apropie cu pași repezi. Până la 15 august vom intra însă deja în atmosfera manifestărilor dedicate sărbătorii marinarilor.

În anul Centenarului Marii Uniri, Forțele Navale Române organizează Ziua Marinei pentru prima dată în șapte orașe din țară: la Galați, Constanța, Mangalia, Tulcea, Brăila, București și Cernavodă.

Astăzi, 6 august, începând cu ora 18:00, pe faleza din Constanța, instituțiile de învățământ militar de marină vor prezenta pentru tinerii interesați ofertele ocazionale. Publicul se va bucura în acest timp de muzica marinarilor militari.

Marți este Ziua Resurselor Mării, iar scafandrii militari vor fi prezenți în Portul Tomis din Constanța, unde va avea loc un atelier de scufundări între orele 10:00 și 18:00, pentru cei 60 de participanți selectați în urma unui concurs organizat pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale. Seara, între orele 18:00 și 20:00, constănțenii și turiștii vor putea urmări pe faleza Cazinoului o prezentare de tehnică, armament și echipamente folosite de scafandrii militari.

Miercuri ne mutăm la Cernavodă dacă vrem să vizităm navele flotilei fluviale. Începând cu ora 16:00, populația civilă va putea urca pe punțile navelor, iar muzica militară nu va lipsi nici de această dată din program. Forțele Navale vor susține un concert în Piața Centrală a orașului, între orele 17:00 și 19:00.

După o escală, joi, la Tulcea, turneul formației muzicale va continua pe litoral, vineri între orele 18:00 și 20:00 pe traseul Piațeta Perla - Club Melody din Stațiunea Mamaia.

Sâmbătă este Ziua Porților Deschise în porturile militare. Zeci de ambarcațiuni, armamente și echipamente militare își vor aștepta vizita vizitatorii al Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila. La Muzeul Național al Marinei Române din Constanța intrarea va fi liberă sâmbătă, între orele 9:00 și 17:00. Tot sâmbătă, Cercul Militar Mangalia va găzdui începând cu ora 19:00 evenimentul "140 de ani, omagiu de neuitare", un omagiu adus jertfei miilor de soldați români și bulgari care au luptat în Războiul de Independență.

Pregătirile vor intra în linie dreaptă la începutul săptămânii viitoare, când mii de marinari, zeci de nave și de aeronave militare își vor sincroniza acțiunile în Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila, pentru a pregăti în cele mai mici amănunte impresionantul spectacol naval din data de 15 august.

Ca și în anii precedenți, în Constanța vor fi restricții de circulație, în schimb liniile de transport în comun vor fi suplimentate. Polițiștii locali și ce ai inspectoratelor județene de poliție și jandarmi vor fi mobilizați pentru fluidizarea traficului și menținerea ordinii în zona peninsulară a Constanței, unde mii de oameni vor participa pe 15 august la Ziua Marinei.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău