Igor Dodon contrazice guvernarea și susține că președintele ar avea suficiente atribuții pentru a încheia tratate internaționale

  • 16 Mai 2018 13:45
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Igor Dodon susține în continuare că Republica Moldova a obținut statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică, deși marți, 15 mai, guvernarea a anunțat că acest acord este unul nul, pentru că nu a fost inițiat de Guvern și aprobat de Parlament. Șeful statului a spus că apropierea de Uniunea Eurasiatică ar aduce beneficii economice cetățenilor Republicii Moldova, în timp ce experții îl contrazic și atenționează că această apropiere este riscantă.

Igor Dodon susține că președintele ar avea suficiente atribuții pentru a încheia tratate internaționale. El a declarat într-o conferință de presă că acest memorandum nu prevede aprobarea Parlamentului.

Statutul de observator a fost obținut, decizia a fost luată. Memorandumul prevede expres că acest memorandum nu prevede aprobări în alte instituții de stat. Vreau să confirm pentru partenerii noștri din UE că acest statut de observator și memorandum nu pune în pericol alte acorduri care sunt semnate de Republica Moldova și nu contravine altor acorduri.”  

Igor Dodon susține că Uniunea Eurasiatică are un potențial economic mare pentru Republica Moldova și spune că ar putea să obțină avantaje pentru migranți și prețuri mici la energie. Pe de altă parte el este contrazis de experții economici. 

Chiar și migranții se diminuează spre direcția estică și se orientează spre direcția UE. Republica Moldova se află în regiunea de 11% în comerț bilateral cu Federația Rusă, care nu are perspectivă de creștere. Și însăși spațiul eurasiatic este mai degrabă un proiect geo-politic decât economic. Statele fondatoare Belarus și Kazahstan sunt nemulțumite, chiar și ele sunt . Nu are ce ne oferi Federația Rusă la moment, iar noi nu avem ce exporta în Federația Rusă. Noi abia de valorificăm potențial oferit de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și e o dinamică în ascensiune, foarte greu câștigăm teren în fiecare an, dar  acestea sunt exporturi garantate, pe termen lung.  Nici Federația Rusă nu are interese economice în Republica Moldova, este o parte a campaniei Federației Ruse de refacere a spațiului geografic ex-URSS în aripa Federației Ruse, iar Dodon este pur și simplu un activ care se află în gestiune a Federației Ruse, prin manipularea pe unde nostalgică a electoratului”, a declarat analistul Roman Chircă.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, a declarat că Igor Dodon și Partidul Socialiștilor sunt cei care au primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică și nu R. Moldova. Într-un comunicat de presă al Legislativului se spune că acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlamentul Republicii Moldova și de Guvern, altfel sunt nule. Nici Guvernul și nici Legislativul nu au depus cereri către Uniunea Economică Eurasiatică și nu au solicitat vreun statut expres prin lege. De asemenea, este subliniat faptul că Republica Moldova este deplin angajată în cooperare cu Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău