Igor Dodon a semnat cererea de demisie a lui Alexandru Tănase, dar nu a precizat dacă va semna numirea Victoriei Iftodi

  • 13 Martie 2018 17:53
Igor Dodon a semnat cererea de demisie a lui Alexandru Tănase, dar nu a precizat dacă va semna  numirea Victoriei Iftodi

Partidul Democrat, aflat la guvernare în Republica Moldova, a desemnat-o pe actuala judecătoare la Curtea Constituțională, Victoria Iftodi, pentru funcția de ministru al Justiției, în urma demisiei lui Alexandru Tănase. Președintele pro-rus Igor Dodon nu a anunțat dacă va semna decretul, însă în cazul în care va refuza să o facă, autoritățile sugerează că ar putea recurge din nou la suspendarea temporară a acestuia.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a anunțat că formațiunea a desemnat-o pe Victoria Iftodi, care este de mai puțin de un an în funcția de judecătoare a Curții Constituționale, pentru portofoliul Justiției. Funcția a rămas vacantă după ce zilele trecute, ministrul Alexandru Tănase a demisionat în urma difuzării unei convorbii telefonice pe care ar fi avut-o acum câțiva ani cu un controversat om de afaceri, aflat în detenție, Veaceslav Platon.

Victoria Iftodi, în vârstă de 49 de ani, a mai deținut funcția de ministru al Justiției în timpul gvernării comuniste, în perioada anilor 2004-2006, după care a fost desemnată în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Franța, funcție pe care a deținut-o până în 2010.

Dacă va fi numită ministru, acesta va fi a tria funcție în care va fi desemnată de Guvernul Filip – după cele de membră a Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate în 2016 și de judecătoare la Curtea Constituțională din mai 2017.

Igor Dodon a anunțat astăzi, 13 martie, că a semnat cererea de demisie a lui Alexandru Tănase, dar nu a precizat dacă va semna decretul de numire a Victoriei Iftodi. Anterior el a refuzat să semneze decrete de numiri a miniștrilor motiv pentru care a fost suspendat temporar din funcție, iar actele respective au fost semnate de președintele Parlamentului. Șeful Legislativului, Andrian Candu, a sugerat astăzi că s-ar putea recurge la aceeași practică.

Demisia lui Alexandru Tănase este a treia demisie în ultimele câteva săptămâni a unor înalți funcționari după cea a președintelui Curții Constituționale, Tudor Panțâru și cea a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vitalie Pârlog, cel care în 2006 i-a luat locul Victoriei Iftodi la șefia Ministerului Justiției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău