IDIS „Viitorul” | Guvernarea izolează practic R.Moldova, prin legea cu privire la amnistia fiscală

  • 28 Iulie 2018 11:48
IDIS „Viitorul” | Guvernarea izolează practic R.Moldova, prin legea cu privire la amnistia fiscală

Guvernarea de la Chișinău izolează practic Republica Moldova pe plan internațional, prin adoptarea modificărilor la Codul fiscal și a legii cu privire la stimularea fiscală, consideră directorul Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Igor Munteanu.

În opinia sa, autoritățile au recurs la această măsură "pentru a putea acționa nestingherit în perioada electorală care va începe în curând". 

"Se observă dorința Partidului Democrat de la guvernare de a aplica renumitul model al democrației suverane de inspirație rusească, prin care ei dețin controlul și, respectiv, acest lucru este suficient pentru a elimina orice fel de supraveghere asupra angajamentelor asumate anterior față de partenerii externi”, a declarat Igor Munteanu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Probabil democrații consideră că, dacă criticile externe vor fi neglijate, atunci și criticile interne vor scădea din elan și, în acest fel, își vor crea poziții bune pentru viitoarea campanie electorală, a remarcat el.

Potrivit directorul IDIS „Viitorul”, PDM vrea să-și lanseze campania electorală creând avantaje pe teren prin instrumente financiare și, evident, desconsiderând totalmente rigorile jocului democratic după modelele europene.

"Cel mai simplu instrument prin care va reacționa Uniunea Europeană este suspendarea ajutorului bilateral. Deci, pe lângă asistența macrofinanciară așteptată deja de doi ani care n-a venit și, evident, nu va veni, probabil că Uniunea Europeană se va gândi la o schimbare esențială a felului în care ajutorul său este transmis Moldovei, pentru că, dacă Guvernul nu transpiră la atingerea obiectivelor fixate în agenda de asociere, în cazul acesta nu există niciun motiv pentru ca asistența să vină la acest tip de Guvern. Partenerii externi nu vor accepta o asemenea atitudine din partea autorităților moldovene și nu vor colabora după regulile acestora", a subliniat Munteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău