Iași | Centenarul Marii Uniri, sărbătorit înainte de Ziua Națională, printr-o serie de evenimente organizate de municipalitate

  • 21 Noiembrie 2018 17:28
Iași | Centenarul Marii Uniri, sărbătorit înainte de Ziua Națională, printr-o serie de evenimente organizate de municipalitate

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că începând cu 28 noiembrie, când va fi marcat Centenarul Unirii cu Bucovina, și până pe 1 decembrie, de Ziua Națională, vor avea loc o serie de evenimente festive – lansări de cărți, o expoziție de fotografie, concerte, un ceremonial militar și religios și o defilare, toate finalizându-se cu tradiționala masă populară, cu fasole și cârnați și vin fiert.

Evenimentele vor debuta în dimineața zilei de 28 noiembrie, la Palatul Roznovanu, unde va avea loc o ședință solemnă a Consiliului Local al Municipiului Iași.

‘Pe lângă Executivul municipalității ieșene, vor mai participa invitați din Cernăuți, rectorii universităților, academicieni, reprezentanți ai unor instituții de cultură. În cadrul ședinței solemne voi da citire Moțiunii de Unire a Bucovinei cu Regatul României, elaborată la 15 noiembrie 1918 și adoptată prin vot, la Cernăuți, pe 28 noiembrie 1918. Ulterior, se vor lansa două volume editate de Academia Română în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași. Volumele din seriile ‘Basarabica’ și ‘Civilizație Românească’ vor fi prezentate de vicepreședintele Academiei Române, Victor Spinei’, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform edilului ieșean, tot la sediul Primăriei va avea loc lansarea Mapei Filatelice dedicată Centenarului Unirii Bucovinei cu România. Evenimentul va fi urmat de vernisarea expoziției de fotografie dedicată Centenarului Unirii Bucovinei cu România. Ulterior, în Aula Bibliotecii Central Universitare Mihai Eminescu se va desfășura Gala premiilor Costache Negruzzi.

‘Manifestări vor avea loc și în piațeta Palatului Culturii, programul debutând cu un concert de muzică populară ‘Noi suntem români’. Vor cânta elevi din Iași, dar și artiști cunoscuți precum Daniela Condurache, Olimpia Iacob Nistor, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia sau Nadia Duluman. Din program fac parte și dansatori ai Ansamblului Mugurelul din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași’, a precizat primarul Chirica.

Potrivit acestuia, un ceremonial militar și religios va fi organizat pentru a sărbători Ziua Națională a României, la eveniment fiind invitat și prof. univ. dr. Mihai Crucianu, care a împlinit în acest an 100 de ani. După discursurile oficialităților locale va urma depunerea de coroane la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și defilarea forțelor armate. Manifestările vor fi urmate de obișnuita masă tradițională, cu fasole cu cârnați și vin fiert sau ceai.

Conform primarului, seria evenimentelor prilejuite de 1 Decembrie va continua la Primăria Municipiului Iași, unde va avea loc lansarea mapei filatelice dedicată Centenarului Marii Uniri.

Tot în aceeași zi va fi aprins și iluminatul de sărbători, moment care va fi precedat de un eveniment artistic de Crăciun.

De la ora 17,15 va avea loc retragerea cu torțe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii, urmând ca la ora 17,30 să fie intonat imnul național al României în fața Palatului Culturii. În aceeași seară va fi deschis și Orășelul Copiilor, care va avea tema Centenar.

Ziua va fi încheiată la Palatul Roznovanu, unde, de la ora 18,00, primarul Mihai Chirica va oferi un dineu cu ocazia Zilei Naționale a României. În cadrul evenimentului vor fi lansate trei volume, intitulate ‘Iași, Oameni ai Cetății’.

Sursa: Radio Iași

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău