Hodorkovski despre jurnaliștii ruși uciși în Republica Centrafricană: „Criminalii au așteptat exact mașina care îi transporta”

  • 16 August 2018 15:25
Hodorkovski despre jurnaliștii ruși uciși în Republica Centrafricană: „Criminalii au așteptat exact mașina care îi transporta”

Cei trei jurnaliști ruși uciși în Republica Centrafricană, unde anchetau prezența mercenarilor ruși, au fost prinși într-o ambuscadă care i-a vizat, a declarat joi organizația opozantului rus Mihail Hodorkovski, cu care cei trei colaborau, relatează AFP.

Primele concluzii ale anchetei realizate de organizație și publicate pe site-ul său par să contrazică rezultatele investigației lansate de Moscova, conform cărora jurnaliștii au fost victime ale hoților.

Reporterul de război Orhan Djemal, documentaristul Aleksandr Rastorghuiev și cameramanul Kirill Radcenko au fost uciși în noaptea de 30 spre 31 iulie de către persoane înarmate în nordul Republicii Centrafricane. Ei anchetau prezența în această țară a mercenarilor ruși și, în special, a societății militare private Wagner, prezentă și în teatrele de luptă din estul Ucrainei și Siria.

Autoritățile ruse au afirmat că privilegiază versiunea unui jaf.

Însă, potrivit primelor concluzii ale grupului de anchetatori instituit de MBK Media a lui Hodorkovski, care a interogat sursele sale din Republica Centrafricană, "versiunea unui simplu jaf ca principal motiv al criminalilor este contrazisă de mai multe circumstanțe".

"Criminalii au așteptat (...) exact mașina care îi transporta pe Djemal, Rastorghuiev și Radcenko", potrivit informațiilor strânse de anchetatori de la punctul de control pe unde jurnaliștii au trecut înainte de a fi uciși. Potrivit MBK, concluziile sale "nu exclud implicarea mercenarilor ruși".

"Un grup de aproximativ zece persoane au așteptat mașina jurnaliștilor timp de mai multe ore" deși ei și-au schimbat itinerariul în ultimul moment, îndreptându-se spre nord, afirmă MBK.

O sursă din cadrul organizației a evocat "posibila participare la executarea jurnaliștilor a unor persoane care lucrează pentru guvernul centrafrican".

Într-un interviu acordat CNN, Hodorkovski a respins varianta unui jaf: "Unele persoane pe care noi le cunoaștem în Rusia au fost abordate de oameni având legătură cu mercenarii ruși, care le-au spus că jurnaliștii au fost avertizați să nu meargă acolo", a afirmat fostul oligarh rus aflat în exil.

De la începutul anului 2018, Rusia a trimis instructori militari în Republica Centrafricană, livrează arme armatei naționale și asigură securitatea președintelui Faustin-Archange Touadéra, al cărui consilier pentru securitate este un rus.

Sursa:AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău