Franța | Guvernul face apel la protestatari să nu iasă în stradă după atacul de la Strasbourg

  • 13 Decembrie 2018 11:20
Franța | Guvernul face apel la protestatari să nu iasă în stradă după atacul de la Strasbourg

Guvernul francez nu a decis până în acest moment să interzică manifestațiile "vestelor galbene" prevăzute pentru sâmbătă, dar face apel la protestatari să fie "rezonabili" după atacul de la Strasbourg și "să nu manifesteze", a afirmat joi purtătorul de cuvânt guvernamental Benjamin Griveaux, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit responsabilului francez, "ar fi ușor" de interzis pur și simplu aceste manifestații, dar acest lucru nu i-ar împiedica "pe cei care vor să distrugă și să jefuiască să iasă în stradă".

Manifestanții și-au exprimat furia și guvernul i-a ascultat și le-a răspuns, iar acum cerem "în mod responsabil să fie rezonabili sâmbătă și să nu meargă să manifesteze", a explicat Griveaux pe postul Cnews.

El a insistat că "forțele de ordine și securitate au avut de lucru enorm în ultimele săptămâni" și că "având în vedere atentatul de la Strasbourg ar fi preferabil ca sâmbătă toată lumea să se poată consacra îndeletnicilor specifice dinaintea sărbătorilor în familie de sfârșit de an".

Miercuri, ministrul justiției, Nicole Belloubet, a apreciat că mișcarea de protest "ar trebui să înceteze", având în vedere "evenimentul dramatic" de la Strasbourg și "răspunsurile date de președintele republicii" revendicărilor "vestelor galbene".

Purtătorul de cuvânt guvernamental francez a precizat ulterior că "nu guvernul trebuie să se pronunțe dacă o mișcare să înceteze sau nu", adăugând că executivul și-a manifestat disponibilitatea de a deschide un dialog".

În schimb, președintele Adunării naționale (camera inferioară a parlamentului francez), Richard Ferrand (LREM), a afirmat joi la rândul său că mișcarea "vestelor galbene" trebuie să înceteze, având în vedere "răspunsul masiv" dat de executiv revendicărilor acestora.

Totuși, după cum consemnează France Presse, în întreaga Franță, numeroși protestatari și-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu victimele atacului din ajun de la Strasbourg, dar păreau în continuare hotărâți să nu renunțe la mobilizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău