Franța | ''Vor exista tentative de ingerință'' din partea Turciei în alegerile prezidențiale, afirmă Emmanuel Macron

  • 24 Martie 2021 08:50
Franța | ''Vor exista tentative de ingerință'' din partea Turciei în alegerile prezidențiale, afirmă Emmanuel Macron

Președintele Emmanuel Macron a avertizat marți împotriva "tentativelor de ingerință" ale Turciei în următoarele alegeri prezidențiale franceze din 2022, fără a închide însă ușa unei îmbunătățiri a relațiilor cu Ankara, care sunt execrabile de peste un an, notează AFP.

"Evident. Vor fi tentative de a ingerință la următoarele alegeri. Este scris, iar amenințările nu sunt voalate", a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui emisiuni a canalului de televiziune France 5.

Referindu-se la controversa aprinsă asupra problemei religioase, declanșată după discursul său din toamnă cu privire la "separatismul islamist", președintele francez a criticat "o politică de minciuni de stat transmise organele de presă controlate de statul turc", precum și "de anumite mari canale de știri controlate de Qatar".

Recep Tayyip Erdogan a mai fost acuzat de ingerință electorală, în special în Germania, când le-a cerut alegătorilor germani de origine turcă să voteze împotriva partidului Angelei Merkel în 2017.

"Trebuie să fim foarte lucizi", a continuat Emmanuel Macron, ale cărui relații cu omologul său turc au fost extrem de tensionate înainte un dezgheț perceptibil de câteva luni.

"Am observat de la începutul anului dorința lui Erdogan de a se angaja din nou în relație. Vreau să cred că este posibil", a declarat președintele francez, apărându-se de orice "animozitate în privința Turciei".

"Dar cred că nu te poți reangaja într-o relație atunci când există ambiguități. Nu vreau să mă angajez din nou într-o relație pașnică dacă în spate există astfel de manevre care continuă", a spus el.

Relațiile bilaterale s-au deteriorat odată cu ofensiva turcă din octombrie 2019 împotriva forțelor kurde din Siria, aliate ale Occidentului. Intervenționismul turc în Libia, în estul Mediteranei (unde un incident a opus nave turce și franceze în iunie 2020) și politica franceză împotriva extremismului islamic au adâncit ulterior antagonismele dintre Paris și Ankara.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău