FOTO | Proteste și drapele americane arse în Irak, după loviturile din Siria

  • 16 Aprilie 2018 09:29
FOTO | Proteste și drapele americane arse în Irak, după loviturile din Siria
Sursa: Agerpres

Câteva mii de irakieni au manifestat duminică, 15 aprilie, în mai multe orașe din Irak împotriva loviturilor occidentale din Siria, la apelul liderului șiit Muqtada al-Sadr, unii dând foc drapelului american, relatează AFP.

"Încetați să distrugeți Siria cum ne-ați distrus țara", a scandat mulțimea adunată în Piața Tahrir din centrul Bagdadului, la 15 ani după invazia Irakului condusă de Statele Unite și căderea consecutivă a regimului Saddam Hussein, potrivit unor fotoreporteri ai AFP.

 


Foto: (c) Alaa Al-Marjani / REUTERS


Zeci de bărbați fluturând drapele irakiene și siriene, precum și femei îmbrăcat complet în negru au dat foc drapelului american scandând "Nu Americii, nu bombardării poporului sirian".

După ce în 2011 și-au retras trupele din Irak, Statele Unite au trimis din nou, în 2014, soldați în această țară, în cadrul unei coaliții internaționale destinate să îi ajute pe irakieni în fața grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Ajutorul militar american, în principal aviație, a fost esențial în alungarea SI din toate centrele urbane irakiene anul trecut.

 


Foto: (c) Thaier Al-Sudani / REUTERS


Sâmbătă, Irakul s-a declarat "îngrijorat" după ce Statele Unite, Marea Britanie și Franța au efectuat în aceeași zi lovituri țintite contra regimului Bashar Al-Assad acuzat că a desfășurat un atac chimic asupra unui oraș rebel la 7 aprilie.

În cursul protestelor organizate duminică în special la Bagdad, Najaf, la sud de capitala irakiană, și la Basra (sud), au fost scandate și sloganuri împotriva Marii Britanii și Franței.

Drapele americane și israeliene au fost arse la Basra, unde au fost desfășurate portrete ale președintelui american, Donald Trump, barate de o mare cruce roșie.


Sursa foto: (c) Essam Al-Sudani / REUTERS

La Najaf, orașul sfânt șiit unde locuiește Muqtada al-Sadr, zeci de bărbați purtând turbanul alb al doctorilor în legea islamică sau negru al descendenților profetului Mahomed au defilat fluturând drapele siriene.

Muqtada al-Sadr, ale cărui miliții au luptat împotriva prezenței americane în Irak în timpul invaziei, s-a plimbat printre manifestanții din acest oraș, mai scrie AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău