FOTO | O bijuterie ce reprezintă harta României Mari, expusă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

  • 03 Aprilie 2018 15:56
FOTO | O bijuterie ce reprezintă harta României Mari, expusă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

O bijuterie din argint și aur pur, decorată cu pietre prețioase, inspirată după Colierul Reginei Maria, având ca temă centrală harta României Mari, poate fi admirată pe perioada lunii aprilie la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, într-o mini-expoziție care a fost vernisată astăzi, 3 aprilie.

Cu o valoare estimată la 6.000 de euro și cântărind 241 de grame, bijuteria, realizată de Victoria Geutskens, a fost donată MNU la sfârșitul anului trecut, și are o adâncă simbolistică în contextul Anului Centenar.

Inspirată după Colierul Reginei Maria, bijuteria este unică, fiind lucrată manual, din argint și aur pur și decorată cu pietre prețioase. Ea prezintă mai multe simboluri.

„Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre lacrimile de sânge ale eroilor jertfiți pentru libertatea și identitatea națională. Acestea par să plângă la hotarele țării. Coborând apoi privirea peste cel de-al doilea nivel al obiectului de artă, Victoria Geutskens prinde României salbă, într-o horă a horelor, cu cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colț, aur al munților Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârșit lacrimile de eroi", se arată în prezentarea organizatorilor mini-expoziției.

La rândul său, Cetatea Alba Iulia este reprezentată prin șapte cercuri străjuite de alte șapte pietre, de această dată albastre, colțuri de stea. Întreg ansamblul se sprijină pe șapte struguri cu bobițe din pietre roșii, prețioase, "simbol al creștinătății în iconografia românească".

FOTO | O bijuterie ce reprezintă harta României Mari, expusă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia Agerpres



Mini-expoziția „Bijuterie, harta României Mari" este un eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și MNU Alba Iulia.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău