FOTO | „Mihai Eminescu – în mine bate inima lumii”, expoziție a ICR. Cătălin Bordeianu: Dacă ar rămâne un singur volum din Eminescu, această lume globalizată de astăzi ne-ar putea dovedi că există un popor, cel român

  • 15 Ianuarie 2019 13:15
FOTO | „Mihai Eminescu – în mine bate inima lumii”, expoziție a ICR. Cătălin Bordeianu: Dacă ar rămâne un singur volum din Eminescu, această lume globalizată de astăzi ne-ar putea dovedi că există un popor, cel român

O expoziție dedicată vieții și creației poetului Mihai Eminescu a fost deschisă astăzi în centrul Chișinăului. Vernisajul intitulat „Mihai Eminescu – în mine bate inima lumii”, face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Român la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a Culturii.

Expoziția „Mihai Eminescu – în mine bate inima lumii”, a fost vernisată pentru public  la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Alcătuită din mai multe de bannere, expoziția oferă mărturii din parcursul biografia poetului și cuprinde o serie de documente și fotografii, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori.

O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. În această expoziție sunt expuse și comentariile asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române de la Titu Maiorescu, George Călinescu și până la Mircea Eliade.

Directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Chișinău, Cătălin Bordeianu a subliniat universalitatea poetului român Mihai Eminescu.

„Așa cum spunea și Eliade, Eminescu e nu numai cel care ne face deschiși către Europa, către universalitate, dar este și argumentul nostru de existență. Dacă ar rămâne un singur volum din Eminescu, această lume globalizată de astăzi ne-ar putea dovedi că există un popor, cel român. Fiind un mare patriot, Eminescu este universal, fiind român , Eminescu este european, fiind de aici și de acum, Eminescu e dincolo de ceea ce înseamnă astăzi comunitățile etnice românești vecine”, a declarat Cătălin Bordeianu.

Expoziția dedicată vieții și operei lui Mihai Eminescu a atras și privirile curioase ale trecătorilor.

VOX

„Această expoziție este foarte importantă pentru cei care vor să se culturalizeze și care nu au posibilitatea să se documenteze din alte surse. Îl omagiem oricând e posibil pe marele poet, filosof  și pe cel pe care trebuie să-l urmăm în spiritul neamului românesc”.

La inaugurarea expoziției a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Expoziția inaugurată de Ziua Culturii Noastre Naționale, nu putea fi altfel decât despre Eminescu și cu Eminescu – marele nostru contemporan, poetul nostru național, care a reușit să pătrund în cultura universală. Astăzi este o zi în care sărbătorim creația, valoarea și spiritualitatea românească”, a afirmat Ambasadorul.

Institutul Cultural Român a inaugurat o altă expoziției de cărți, fotografii și documente literare, intitulată „Aron Pumnul și Mihai Eminescu” la Muzeul Național al Literaturii Române Mihail Kogălniceanu din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău