FOTO | Actorul Ion Caramitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa în sala în care acum o sută de ani Sfatul Țării a votat Unirea

  • 20 Septembrie 2018 16:25
FOTO | Actorul Ion Caramitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa în sala în care acum o sută de ani Sfatul Țării a votat Unirea

Actorul român Ion Caramitru, directorul Teatrului Național ”I.L Caragiale” din București, a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Ceremonia, parte a evenimentelor organizate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, a avut loc în sala istorică în care acum o sută de ani Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România.

Actor român de teatru și film, regizor, președintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte de la Chișinău în fața unei săli arhipline de iubitori ai teatrului, regizori, actori, oameni de cultură, prieteni de la Chișinău ai maestrului. Este un moment emoționant, a mărturisit, într-o declarație pentru Radio Chișinău, Ion Caramitru:

„Este emoționant și pentru faptul că această ceremonie are loc în sala unde s-a semnat decizia Sfatului Țării de Unire cu Țara Mamă. Nu cred că poate exista un moment mai propice de a mai spune o dată ceea ce este evident, de a mai rosti o dată în cea mai frumoasă limbă română că suntem frați, de a mai expune o dată public dorința noastră de a fi încă odată ce am fost și mereu la fel și că accidentele istorice nu fac decât să întărească aceste sentimente, nu să le distrugă”.

Ion Caramitru este unul dintre cei mai mari oameni de teatru români ai momentului, a apreciat în discursul său, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic.

Directorul Teatrului Național M. Eminescu de la Chișinău, Petru Hadârcă, și-a amintit de prima întâlnire pe care a avut-o cu maestrul, se întâmpla în 1981 la Moscova.

„A venit cu un spectacol la Moscova împreună cu Tudor Gheorghe. După spectacol au mers cu noi, un grup de studenți veniți din Moldova, flămânzi de adevăr, de limba română și am recitat și am cântat din Eminescu și din marii poeți români, până dimineața la orele patru. Ceea ce ni s-a picurat în suflet în acea noapte, acea rază de lumină și de înțelegere, a rosturilor și a rădăcinilor noastre, nu mai putea fi zmuls,  era al nostru și a început să crească în noi”, spune Petru Hadârcă.   

 

Prima întâlnire cu actorul român este una prețioasă și pentru regizorul Mihai Fusu:

În anii 80 eram student la Moscova, atunci l-am cunoscut pentru prima dată. Nici până acum nu pot uita acea primă impresie, acel prim zbor, acea primă respirație și de cultură românească, de lectură diferită a unui Eminescu și filosofic și absolut contemporan”.

Născut la 9 martie 1942 în București, Ion Caramitru a debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în  spectacolul "Eminescu", de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu. A jucat în zeci de roluri de teatru și în peste 40 de filme. Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc.

A rămas în istoria teatrului universal drept unul dintre cei mai buni interpreți ai rolului Hamlet, în spectacolul omonim pus în scenă de Alexandru Tocilescu în 1985 la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“.

A fost ministrul Culturii între anii 1996-2000. Este președinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Național din București.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău