Fotbal - CM 2018 | Procedură disciplinată deschisă de FIFA împotriva elvețienilor Xhaka și Shaqiri, pentru un gest pro-albanez

  • 24 Iunie 2018 14:26
Fotbal - CM 2018 | Procedură disciplinată deschisă de FIFA împotriva elvețienilor Xhaka și Shaqiri, pentru un gest pro-albanez

FIFA a deschis, sâmbătă, o procedură disciplinară ce-i vizează pe jucătorii naționalei elvețiene Granit Xhaka, născut în Elveția, într-o familie din Kosovo, și Xherdan Shaqiri, născut în Kosovo, pentru modul în care au sărbătorit, printr-un gest pro-albanez, la meciul câștigat în fața Serbiei, scor 2-1, la Cupa Mondială, informează News.ro.

La partida de vineri, Xhaka și Shaqiri s-au bucurat după ce au marcat imitând prin gesturi vulturul de pe drapelul albanez.
 
"Marea Albanie" face referire la o doctrină naționalistă, ce dorește să regrupeze într-un singur stat toți albanezii din Balcani. FIFA interzice mesajele politice pe stadioane.
 
Presa sârbă a denunțat "provocarea rușinoasă" după golurile lui Xhaka și Shaqiri, care au sărbătorit printr-un gest pro-albanez la meciul câștigat de Elveția în fața Serbiei, scor 2-1, la Cupa Mondială.
 
"Ei au celebrat succesul cu semnul vulturului negru făcut de cei care cred în pretinsa idee a unei Mari Albanii", a scris cotidianul Blic.
 
În schimb, la Pristina, capitala Kosovo, presa a salutat "o prestație extraordinară" a celor doi jucători, vorbind despre "isteria" declanșată de gesturile lui Xhaka și Shaqiri. Președintele Kosovo, Hashim Thaci, i-a felicitat pe cei doi jucători: "Victoria este binemeritată. Mândru de voi! Kosovo vă iubește"!
 
Presa elvețiană, în ciuda euforiei victoriei, a criticat gestul celor doi jucători. 
 
«Xherdan Shaqiri și Granit Xhaka au un mare talent. Dar sensibilitatea lor politică și conștiința socială lasă mult de dorit", a scris Neue Zuercher Zeitung (NZZ).
 
Reprezentativa Elveției a învins, vineri, cu scorul de 2-1, selecționata Serbiei, într-un meci din etapa a doua a Grupei E de la Cupa Mondială, în care ultimul gol al elvețienilor a fost înscris în minutul 90.
 
La partida disputată la Kaliningrad, au marcat Mitrovic ‘5 pentru sârbi și Xhaka ’52 și Shaqiri ’90 pentru Elveția.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău