Finlanda va importa gaze din Norvegia pentru a-și reduce dependența de Rusia

  • 15 Noiembrie 2018 12:33
Finlanda va importa gaze din Norvegia pentru a-și reduce dependența de Rusia

Finlanda ar putea primi în viitor gaze naturale din Norvegia, printr-o rețea de gazoducte care ar urma să treacă prin statele baltice și Polonia, ca parte a eforturilor de reducere a dependenței de livrările din Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Helsinki și Tallinn construiesc un gazoduct către Estonia, numit Conectorul baltic, care trece pe sub Golful Finic, cu o capacitate de transport de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

'Planul este ca Finlanda să fie deplin conectată la rețeaua de gaze europeană și să aibă acces și la alte surse, cum ar fi gazele naturale din Norvegia', a afirmat, pentru Reuters, Herkko Plit, directorul general al Baltic Connector Oy, unul dintre cei doi proprietari ai planificatului gazoduct.

Conectorul baltic va permite importul de gaze printr-o conductă care va lega Polonia și Lituania, numită GIPL, și care ar urma să fie finalizată până în decembrie 2021. Aceasta va fi legată de Conectorul baltic, care va uni Polonia cu Norvegia, prin Danemarca.

Decizia de investiții în proiectul Conectorului baltic, a cărui valoare este estimată la 2,1 miliarde de euro, este așteptată de partenerii săi, operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Polonia și Danemarca, Gaz-System și Energinet, până la finalul lui 2018.

În ultimii ani, Finlanda și țările din Europa de Est au încercat să-și reducă dependența de gazele din Rusia, parțial din cauza temerilor că Moscova ar putea folosi monopolul gazelor pentru influență politică, așa cum a fost în trecut cazul în Ucraina.

Tot necesarul de gaze al Finlandei este importat din Rusia.

Operațiunile comerciale la Conectorul baltic ar urma să înceapă la 1 ianuarie 2020. El este co-deținut de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Finlanda și Estonia, Baltic Connector Oy și Elering AS.

Țările baltice și-au redus dependența de gazul natural venit din Rusia după ce, în luna ianuarie 2015, Lituania a inaugurat primul său terminal plutitor pentru importul de gaze naturale lichefiate în portul Klaipeda. În luna iunie 2016, Polonia a inaugurat un terminal similar în portul Swinoujscie. 

Săptămâna trecută, compania poloneză de stat PGNiG a semnat un acord pe termen lung pentru a beneficia de livrări de gaze naturale lichefiate din SUA.

PGNiG a semnat un acord pe 24 de ani cu furnizorul american Cheniere Marketing International. 

Valoarea acordului nu a fost dezvăluită, însă președintele Consiliului de Administrație de la PGNiG, Piotr Wozniak, a spus că prețul este cu 20-30% mai mic decât cel plătit în prezent de Polonia către 'furnizorul din Est', cu referință la Rusia. Piotr Wozniak a mai informat că PGNiG se așteaptă să semneze unul sau două noi contracte pentru livrarea de gaze naturale Poloniei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău