EXPERȚII și opoziția critică promulgarea legilor privind legalizarea capitalului de către Igor Dodon

  • 10 August 2018 14:20
EXPERȚII și opoziția critică promulgarea legilor privind legalizarea capitalului de către Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a promulgat ieri legile privind amnistia fiscală și legalizarea capitalurilor, în pofida faptului că acestea au fost dur criticate de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care au tras alarma că astfel se va permite legalizarea veniturilor ilegale. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, l-a acuzat, în consecință, din nou pe șeful statului că ar fi în înțelegere tacită cu Partidul Democrat, aflat la guvernare, care a promovat aceste inițiative. Totodată, experții atrag atenția asupra mai multor breșe în noile norme, ce comportă riscuri privind spălarea banilor.

Igor Dodon și-a argumentat pe pagina sa de Facebook decizia de a promulga legile privind amnistia fiscală și legalizarea capitalurilor prin faptul că acestea ar îmbunătăți mediul de afaceri, subliniind că guvernarea face o reformă necesară, dar întârziată. El a făcut trimitere la o reformă similară aplicată de guvernarea comunistă din care făcea parte, în 2007, din care actuala putere de la Chișinău s-ar fi inspirat. Totodată, el a promis noi reforme în acest domeniu, dacă la putere  va veni Partidul Socialiștilor, formațiune care, trebuie menționat, a ieșit din sala de ședințe a Parlamentului, atunci când s-au votat proiectele promulgate ieri de Igor Dodon. 

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, aflat între timp, într-o vizită la Strasbourg, a comentat de asemenea pe Facebook decizia președintelui de a promulga aceste legi. În opinia sa, această situație era previzibilă, deoarece ar exista o înțelegere între Igor Dodon și liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit lui Andrei Năstase, promovarea acestor legi ar avea la bază ”o înțelegere criminală mai veche cu mafia rusească de a transforma Republica Moldova într-o zonă gri a Europei, într-o adevărată spălătorie a mafiei internaționale”.

Și vice-președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, l-a acuzat pe Igor Dodon, că în acest fel devine complice oficial la furtul miliardului, menționând că mai multe persoane apropiate lui, inclusiv președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, au beneficiat de credite frauduloase de la Banca de Economii.

Economistul Viorel Gîrbu, a denunțat lipsa de transparență decizională legată de promovarea acestui pachet de legi, precum și o serie de breșe în textul normelor, care nu clarifică pe deplin cum vor putea fi prevenite spălările de bani.

„Breșe sunt, fiindcă nu este clară calitatea controlului care va fi făcut, privind proveniența acestor mijloace. Este referință la persoanele care au ocupat anumite funcții publice, că nu vor fi vizate de această lege, dar rudele lor de gradul întâi pot să participe, și aici este o breșă. Legea face referință la regulamente care trebuie să fie aprobate de Banca Națională. Aceste documente nu au fost aprobate momentan și nu au fost făcute publice.”

Proiectele prevăd posibilitatea legalizării banilor și bunurilor nedeclarate în schimbul unei taxe în valoare de 3 la sută.

Menționăm că și Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și-a exprimat speranța că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breșă în procedurile de prevenire a spălării banilor și în acest sens BNM va instrui toate băncile să aplice cu strictețe măsurile de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău