EXPERȚII despre amnistia fiscală | R.Moldova se transformă în zonă de risc sporit de tranzit, spălare și legalizare frauduloasă a banilor

  • 27 Iulie 2018 13:34
EXPERȚII despre amnistia fiscală | R.Moldova se transformă în zonă de risc sporit de tranzit, spălare și legalizare frauduloasă a banilor

Proiectele privind amnistierea fiscală și declararea voluntară, votate ieri, 26 iulie, în mare grabă de către deputați în două lecturi, sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea politică și financiar-bancară din Republica Moldova, atrag atenția experți și analiști din domeniu. Legile, care vor permite legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate contra unei taxe de 3 la sută, înseamnă de fapt legiferarea unor averi dobândite ilicit, provenite inclusiv din furtul miliardului și spălătoria rusească, estimează analiștii.

Promovate în decursul a trei zile, de la anunțul făcut după ședința Coaliției de guvernare și până la votarea în Parlament, fără consultări publice, proiectele permit de fapt legalizarea averilor dobândite prin ilegalități, estimează fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, expert în cadrul Transparency International Moldova. Deși au fost ambalate de către guvernanți în promisiuni optimiste pentru economia Republicii Moldova, efectele unor asemenea decizii comportă foarte multe riscuri, spune Veaceslav Negruța:

„Prin astfel de legi, Republica Moldova se transformă în zonă de risc sporit de tranzit, spălare și legalizare a banilor de origine frauduloasă. Atât timp cât în Republica Moldova nu este investigată frauda bancară și extragerea a 13 la sută din PIB, în 2014, din sistemul bancar, inclusiv din rezervele Băncii Naționale, atât timp astfel de inițiative sunt nocive și periculoase pentru că beneficiarii direcți sau indirecți ai acestor mijloace extrase din Moldova ar dori să-și legalizeze aceste resurse, aceste active aici, în Republica Moldova.” 

Fostul ministru al Finanțelor a amintit despre o lege similară adoptată în 2007 de Partidul Comuniștilor, ale cărei efecte au fost dezastruoase pentru sectorul bugetar, având de suferit cetățenii corecți care și-au achitat onest impozitele.

Adoptarea acestor legi amenință relațiile externe ale Republicii Moldova cu parteneri importanți, precum Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, trage un semnal de alarmă și directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

„Cred că sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea politică și pentru stabilitatea financiar-bancară din Republica Moldova. Aceste legi pun sub semnul îndoielii orice fel de intenție a autorităților din Republica Moldova de a avea o conduită decentă, rezonabilă. După reacțiile Uniunii Europene și ale Statelor Unite, vedem clar că asistăm la un dezastru a relațiilor bilaterale cu UE și SUA”, declară Igor Munteanu. 

Igor Munteanu a amintit că și recenta lege prin care se permite obținerea cetățeniei R.Moldova contra unor investiții ar face parte din același scenariu, având ca scop spălarea unor sume de bani. În context, el estimează că Uniunea Europeană ar putea să re-examineze condițiile în care a fost liberalizat regimul de vize și modul cum Republica Moldova își respectă obligațiile. 

Legile privind amnistierea fiscală și declararea voluntară ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie, fiind stabilit și un termen de două luni și 10 zile, adică până la 10 decembrie 2018, până când vor putea fi legalizate bunurile și mijloacele financiare nedeclarate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău