EXPERȚI: Prin implicarea poliției în acțiunea Marșul Centenar guvernarea ar încerca să atragă de partea sa electoratul statalist

  • 03 Septembrie 2018 13:17
EXPERȚI: Prin implicarea poliției în acțiunea Marșul Centenar guvernarea ar încerca să atragă de partea sa electoratul statalist

Intervenția în forță a poliției asupra unioniștilor care au manifestat sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale este una total neașteptată în opinia unor analiști politici. Alții cred însă că prin implicarea poliției în acțiunea unionistă Marșul Centenar, guvernarea ar încerca să atragă de partea sa electoratul statalist, înainte de campania electorală. 

Istoricul și politologul Octavian Țâcu consideră total neașteptat modul în care autoritățile au gestionat situația legată de Marșul Centenarului, sâmbătă, în Piața Marii Adunări Naționale. În opinia sa, guvernarea, declarată pro-europeană, nu a fost până acum reticentă față de acțiunile desfășurate de unioniști. Octavian Țâcu crede că la mijloc ar putea fi mai multe versiuni ale acestui comportament anti-românesc la Chișinău.

Este total neașteptată această isterie româno-fobă a actualei guvernări. Până la această oră guvernarea pro-europeană nu a avut o oarecare de reticență sau de restrângere și mă refer la acțiunile unioniste care s-au desfășurat până acum. Trebuie să vedem ce stă în spatele acestor acțiuni ale organelor de forță. Din câte se pare, chiar autoritățile și Guvernul Republicii Moldova a considerat aceste acțiuni ca absolut legitime.

Mi se pare că în R. Moldova are loc o fragmentare a unionismului(...) Suntem într-o situație curioasă, în care la Chișinău și București forțele anti-oligarhice au desfășurat proteste ample, în care se vorbește despre o conexiune a regimurilor oligarhice de pe ambele maluri ale Prutului. Prin urmare ar putea exista și o sincronizare a acestor forțe în privința probleme unioniste, care în vreun fel ar putea devia atenția opiniei publice românești de la viziunile antiguvernamentale tocmai prin apariția problemei unionismului, care a apărut din senin.

Ce a determinat această reacție absolut antieuropeană și antiromânească, în condițiile în care unicul stat prin care Republica Moldova mai poate respira europenește este România? Dincolo de faptul că avem o relație consacrată și pe acest fundal pare absolut ridicolă apariția problemei unionismului.”

Octavian Țâcu nu exclude faptul că ar exista și o anumită „complicitate a tandemului Plahotniuc-Dodon, împotriva unionismului și a forțelor anti-oligarhice”.

Pe de altă parte, potrivit comentatorului Nicolae Negru incidentul de sâmbătă nu va afecta relațiile dintre Chișinău și București. El crede că prin intervenția poliției față de unioniști, guvernarea ar putea să adune simpatii printre electoratul statalist și antiunionist din R.Moldova.

Lucrurile puțin au deraiat atunci când unioniștii s-au abătut de la ceea ce au planificat mai devreme. Poliția a fost destul de prudentă, e adevărat că unele lucruri nu sunt înțelese: de exemplu verificarea autocarelor, dar de ce trebuia să le trimită să le verifice la Strășeni, când se putea face asta la Chișinău. Au stins lumina în PMAN, iarăși mi se pare o demonstrație nerpietenoasă față de participanții la acea Adunare centenară.

Dar în linii general nu văd cum ar afecta acest lucru realțiile dintre Chișinău și București. Aceste relații sunt solide, dacă au fost comise anumite abuzuri ale poliției, Chișinăul poate să-și asume anumite angajamente în respectarea drepturilor omului. Altceva e că unioniștii mi s-au părut nu tocmai bine organizați, mi s-a părut că nu au avut un plan bine stabilit, poate și aceasta a dus la unele confruntări(...) Mai este și alt aspect: e campanie electorală în R. Moldova, guvernarea a ținut cont de acest lucru și a vrut să înscrie niște puncte în folosul său în mediul electoratului așa-zis statalist sau românofob. Acest aspect nu poate fi neglijat. Și stingerea luminii în PMAN poate fi simțită ca o acțiune electorală.

Participanții la Marșul Centenar de sâmbătă susțin că au fost agresați, autocarele cu manifestanți fiind blocate de forțele de ordine să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale. Pe de altă parte, Poliția a anunțat într-un comunicat de presă că participanții la acțiune au blocat un drum public și de aceea forțele de ordine au intervenit.

Într-un comentariu pe Facebook, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a scris că MAE și Ambasada vor continua să urmărească îndeaproape ca drepturile cetățenilor români să fie respectate în conformitate cu legislația din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău