Expert, despre programul „Prima Casă 3” al PD: Creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar

  • 17 Iulie 2018 12:42
Expert, despre programul „Prima Casă 3” al PD: Creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar

Directorul Centrului Analitic „Expert-Grup”, Adrian Lupușor a comentat lansarea programelor „Prima Casă” de către guvernare, menționând că problemele sociale, cât de stringente nu ar fi, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială. „Sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, NU poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale”, a atenționat expertul.

„Creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru)”, a explicat reprezentantul Centrului Analitic „Expert-Grup”. 

În același timp, Adrian Lupușor susține că nu a văzut o analiză ex-ante cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat, costurile de oportunitate. „De unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program?”, se întreabă expertul. 

Astfel, directorul „Expert-Grup” a concluzionat că „creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar. „După distracția electorală, vine și mahmureala post-electorală, să nu uităm de asta...”, a conchis Adrian Lupușor. 

Menționăm că după programele „Prima Casă” și „Prima Casă 2”, PD a anunțat astăzi că lansează „Prima Casă 3”, destinat familiilor cu mulți copii. În cadrul ultimului program, guvernarea își propune să compenseze până la 100% din creditul ipotecar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău