Expert, despre noile numiri la mai multe instituții de stat: „Se face în ajunul alegerilor parlamentare pentru a facilita promovarea intereselor partidului de la guvernare”

  • 13 Decembrie 2018 13:02
Expert, despre noile numiri la mai multe instituții de stat: „Se face în ajunul alegerilor parlamentare pentru a facilita promovarea intereselor partidului de la guvernare”

Noile numiri la mai multe instituții de stat, înainte de alegerile parlamentare, sunt o încercare a puterii de a-și pune persoane loiale în funcții cheie și o încercare de a-și consolida pozițiile, comentează analiștii politici. Experții în domeniul justiției cred că numirile-fulger ale noilor judecători la Curtea Constituțională sunt îngrijorătoare.

În ultimele două zile, mai multe persoane apropiate Partidului Democrat de la guvernare, au fost numite în funcții cheie la instituții importante. Miercuri, Guvernul l-a numit pe deputatul democrat, fost șef al Serviciului de Informații și Securitate, Artur Reșetnicov, judecător la Curtea Constituțională. Mai devreme, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe fostul procuror Corneliu Gurin în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Directoarea de programe de la Centrul de resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, consideră că graba de a numi aceste persoane în calitate judecători la Curtea Constituțională este suspectă. La aceste desemnări nu s-a ținut cont de proceduri și de legi, ci mai degrabă de preferințele și relații personale, consideră experta. 

„Curtea Constituțională a avut cu un membru mai puțin din luna martie și a putut funcționa și s-a tot tărăgănat să numească al șaselea membru, iar acum acest membru este numit subit de CSM. E foarte suspicios. M-aș fi așteptat să văd vreun candidat din partea judecătorilor, dar au numit un fost procuror general, Corneliu Gurin, ceea ce e straniu. Au planat întotdeauna suspiciuni asupra Curții Constituționale: este sau nu independentă. Atunci când este numită o persoană ca domul Reșetnicov, atât de conectată la instituții precum SIS-ul, o persoană care a trecut de la un partid la altul, am mari semne de întrebare cu privire la independența și autoritatea persoanei respective”, a subliniat Nadejda Hriptievschi.

Prin noile numiri, „regimul de conducere” pune persoane fidele în funcții cheie, consideră comentatorul politic Veaceslav Berbeca, subliniind că marea miză sunt alegerile parlamentare din februarie anul viitor.

Cred că se face în ajunul alegerilor parlamentare pentru a facilita promovarea intereselor partidului de la guvernare. Este o încercare de a avea persoane loiale în funcții importante, care vor putea să ia decizii importante în momente cruciale pentru evoluția politică din Republica Moldova(...)Este încercarea de a consolida pozițiile, pentru a preveni eventuale eșecuri sau probleme, pentru că momentul cheie sunt alegerile din 2019. Scrutinul reprezintă piatra de hotar pentru actuala guvernare”, a declarat Veaceslav Berbeca.  

Guvernul a numit-o miercuri pe Tamara Andrușca, fost vicedirector al Curții de Conturi la conducerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Presa a scris despre ea că este o apropiată a liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Fostul director al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a fost desemnat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de membru al Curții de Conturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău