EXPERT despre alegeri turul doi în Chișinău | Rezultatele depind în mare măsură de prezența la vot

  • 01 Iunie 2018 11:55
EXPERT despre alegeri turul doi în Chișinău | Rezultatele depind în mare măsură de prezența la vot

Duminică, locuitorii Chișinăului își vor alege primarul pentru următorul an. În turul doi al scrutinului concurează reprezentantul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, fiind susținut de mai multe partide pro-europene de opoziție, în special Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat.

Ion Ceban și Andrei Năstase au obținut cele mai multe voturi dintre cei 11 candidați care au concurat în primul tur – 41 și, respectiv, 32%. Majoritatea candidaților de dreapta și-au exprimat sprijinul pentru Andrei Năstase, în al doilea tur. Candidata independentă Silvia Radu, cea care s-a clasat pe locul trei, cu aproape 18% din voturi nu și-a îndemnat alegătorii să sprijine vreun candidat.

Campania pentru turul doi a fost marcată de acuzații reciproce din partea celor doi candidați și chiar mici incidente la întrevederi electorale. 

La fel ca în toate campaniile locale din Chișinău, în turul doi concurează un candidat de stânga și altul al dreptei politice, remarcă analistul politic Ion Tăbârță, iar rezultatele alegerilor vor fi importante mai mult în context politic, decât managerial, mai ales având în vedere că primarul va fi ales pentru un an, până la alegerile locale ordinare din 2019. Potrivit expertului, rezultatele alegerilor depind în mare măsură de prezența la vot, având în vedere absenteismul de la primul tur, când  s-au prezentat aproximativ 35% din alegători. 

„Importanța prezenței la vot este una decisivă pentru candidatul pro-european, dar și pentru procesele democratice din Republica Moldova. Absenteismul din primul tur denotă că în special în Chișinău există o anumită pasivitate și deziluzie față de procesele de democratizare, de europenizare a Republicii Moldova. Faptul că cetățenii ar reveni în număr mare la urne ar consemna că totuși pentru electoratul din Chișinău mai există o speranță pro-europeană a Republicii Moldova”, spune Ion Tăbârță.  

Codul electoral nu prevede un număr minim de alegători pentru validarea alegerilor locale în turul doi. În listele electorale figurează aproximativ 623 de mii de alegători. 

Amintim că la Chișinău sunt organizate alegeri înainte de termen ale primarului, după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie. El este cercetat într-un dosar de corupție și fusese suspendat din funcție în iunie 2017. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat și califică dosarul drept unul politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău