Expert CPR Moldova: Noi nu putem avea alegeri libere și corecte, nici măcar simulat

  • 11 Mai 2018 08:47
Expert CPR Moldova: Noi nu putem avea alegeri libere și corecte, nici măcar simulat Tribuna

În Republica Moldova nu există alegeri libere și corecte, însă țara se îndreaptă spre calea cea dreaptă. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, este de părere că în Moldova nu există alegeri libere și corecte. Referindu-se la scrutinele din acest an, Ștefan Gligor spune că alegerile deja au fost setate și modul în care a fost operată reforma electorală, au fost create circumscripțiile electorale, cum sunt utilizate resursele mediatice imense pe care le au Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, dar și modul în care sunt ponegriți ceilalți candidați, vorbesc despre faptul că alegerile parlamentare și locale se desfășoară în condiții de inegalitate, de circumstanțe obscure. „În aceste circumstanțe noi nu putem avea alegeri libere și corecte, nici măcar simulat”, susține Ștefan Gligor.

Pavel Postică, director de programe Promo-LEX, consideră că nicăieri nu există alegeri libere și corecte, inclusiv în Republica Moldova, dar țara este pe calea cea dreaptă în acest sens. Potrivit lui, din punct de vedere tehnic, inclusiv aspectele legislative, Republica Moldova stă mai bine chiar în comparație cu unele țări din Uniunea Europeană. „Noi putem să ne comparăm cu România, cu Germania. Sunt aspecte mai bune la noi inclusiv decât în Norvegia. Situația nu este atât de dezastruoasă”, spune Pavel Postică. În opinia lui, Moldova stă mai bine la capitolul liste electorale, proceduri în ziua scrutinului.

Pavel Postică precizează că aspectele pozitive țin de procesele tehnice, dar în Moldova este grav că nu există încrederea cetățenilor în procesul electoral. „Și asta este problema noastră fundamentală din perspectiva alegerilor pentru că noi punem la dubiu orice situație care se întâmplă în context electoral”, susține directorul de programe Promo-LEX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău