EXPERT | Aprofundarea relațiilor R.Moldova cu Uniunea Eurasiatică ar însemna stoparea procesului de integrare europeană

  • 15 Mai 2018 12:59
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova a obținut statutul de țară observatoare în cadrul Uniunii Eurasiatice, controlată de Rusia, la solicitarea președintelui Igor Dodon. Între timp, majoritatea parlamentară și Guvernul de la Chișinău se pronunță în continuare pentru apropierea de Uniunea Europeană, dar analiștii politici atrag atenția că decizia de ieri ar putea fi un prim pas pentru schimbarea vectorului politicii externe, în cazul în care partidele de stânga înving la alegerile parlamentare preconizate pentru sfârșitul anului.

Decizia privind acceptarea R.Moldova cu statut de observator în această structură a fost luată la Soci, la propunerea președintelui rus Vladimir Putin în cadrul unei  întruniri în format restrâns a reprezentanților Consiliului Suprem Economic Eurasiatic, a anunțat presa rusă.

La rândul său, Igor Dodon, a scris pe o rețea de socializare că Republica Moldova este prima țară care a obținut acest statut. Potrivit acestuia, statutul de observator îi va permite Republicii Moldova să colaboreze cu mai mult succes cu țările care fac parte din această Uniune.

Decizia de la Soci nu are nicio valoare juridică, sugerează Partidul Democrat. Deciziile privind aderarea sau participarea Republicii Moldova la anumite organizații internaționale pot fi luate doar cu acordul Parlamentului și Guvernului, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.

„Nicio decizie referitor la participarea în cadrul unor organizații internaționale nu poate fi luată fără acordul Parlamentului și Guvernului. De aceea, această declarație este făcută din partea unei persoane fizice, deoarece nu poate reprezenta Republica Moldova în lipsa avizelor din partea Executivului și Legislativului”, a spus Vitalie Gămurari.

Acest statut nu-i oferă Republicii Moldova nici beneficii și nici nu o obligă la ceva,dar poate fi un prim pas spre schimbarea vectorului politicii externe în cazul unei victorii la alegerile parlamentare a Partidului Socialiștilor, susține analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova. Potrivit expertului, aprofundarea relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Eurasiatică ar presupune stoparea procesului de integrare europeană, inclusiv încetarea Acordului de asociere.

„Participarea la Uniunea Vamală va intra în contradicție cu Acordul de asociere și aceasta va îndemna că noi vom începe în paralele și procedurile de restrângere a relațiilor cu UE în conformitate cu Acordul de asociere”, susține Anatol Țăranu.

Amintim că Igor Dodon a depus cererea pentru a fi țară observatoare în cadrul Uniunii Eurasiatice încă acum un an, atunci când organizația nici nu avea prevederi pentru un asemenea statut.

În aprilie 2017, Igor Dodon a semnat și un acord de colaborare cu Uniunea Economică Eurasiatică, dar premierul Pavel Filip atenționa atunci că acordul nu are nicio valoare juridică și este o acțiune de PR a lui Igor Dodon.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău