Evenimentul Zilei: Mișcări de trupe dincolo de Nistru (Revista presei)

  • 15 Iunie 2018 09:49
Evenimentul Zilei: Mișcări de trupe dincolo de Nistru (Revista presei)

Evenimentul Zilei semnalează „Mișcări de trupe dincolo de Nistru. Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că, în dimineața zilei de 14 iunie, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate trei coloane cu tehnică militară auto și blindată (posibil, ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse), ce se deplasau însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție”.

Validarea mandatului primarului ales Andrei Năstase se amână deoarece actuala guvernare încearcă să-și rezolve mai multe probleme, susține fostul edil al capitalei Dorin Chirtoacă, citat de Cotidianul. El a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că guvernarea își făcuse mai multe planuri privind afaceri cu municipalitatea după ce a instalat-o pe Silvia Radu la Primărie, dar că acum acele planuri au fost date peste cap. „Au nevoie mort-copt la Consiliul Municipal să treacă Guguță. Este evident. Astăzi au confirmat din CMC consilieri că nu au făcut ședința pentru că nu știu pe unde să se ascundă, întrucât Plahotniuc împinge pe toate canalele și căile modificarea deciziei votate în decembrie 2014, privind cafeneaua Guguță, în așa fel încât să o transforme într-un business centru”, a declarat Chirtoacă la o emisiune de la TVC 21.

De ce au nevoie Statele Unite de o Ambasadă atât de mare la Chișinău, cum a fost selectat terenul fostului Stadion Republican pentru construcția edificiului și ce se va întâmpla cu actualul sediu al Ambasadei. Sunt doar câteva dintre întrebările la care ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a răspuns în cadrul unui interviu realizat de portalul AGORA. Potrivit Ambasadorului,  se lucrează cu arhitecții și inginerii locali pentru a determina ce poate fi construit în limitele spațiului și cum aceasta poate reflecta aspectul, spiritul și istoria locului. Noile facilități sunt și „eco-friendly”, astfel încât noua Ambasadă va fi una dintre cele mai „verzi” clădiri din Chișinău, fiind un exemplu pentru alte noi proiecte, susține ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, într-un interviu realizat de portalul AGORA.

În opinia editorialistului Petru Bogatu, „șansa ca SUA să cumpere ruinele Stadionului Republican și să-și facă acolo un nou sediu al reprezentanței diplomatice este o adevărată mană cerească. Pe de o parte, s-ar câștiga niște bani curați, proveniți de la contribuabilii americani din care s-ar putea construi un stadion modern. Pe de altă parte, s-ar exclude mișmașuri, tranzacții suspecte de corupție sau spălare a banilor. Unde mai pui că există  motive strategice pentru extinderea Ambasadei SUA.  Statele Unite constituie la Chișinău scutul care apără această zonă geopolitică de uneltirile Moscovei. Rusia nu întâmplător are în Republica Moldova o ambasadă cât Cartagina antică. Aceasta s-a transformat într-un obscur cuib al spionajului rus”, scrie Petru Bogatu într-un editorial pe Deschide.md

Dodon ar putea fi învinuit de trădare de patrie? - o întrebare  din Adevărul care îl citează șeful Legislativului, Andrian Candu, care se arată convins că Igor Dodon lucrează pentru interesele Federației Ruse. Speakerul nu exclude că președintele țării ar putea fi tras la răspundere penală pentru trădare de patrie. El a declarat într-un interviu pentru presa de la Kiev că „va veni timpul și contextul potrivit când vor începe investigațiile în Parlament. Însă investigația trebuie să aibă o finalitate. Poate noi îl vom suspenda, dar asta e posibil doar temporar, pentru 30 de zile. După 30 de zile noi trebuie să organizăm un referendum, însă el încă se bucură de destul de multă popularitate”, a declarat președintele Parlamentului.

Dodon, IGNORAT de Putin la Moscova și pus în rând cu liderii Rwandei, Panamei, Paraguay și Osetiei separatiste, titrează Ziarul Național, care comentează participarea acestuia la Campionatul mondial de fotbal. Publicația scrie că Vladimir Putin nu va avea întrevedere cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, care a mers la Moscova să participe la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal. Agențiile ruse de presă îl prezintă pe președintele R. Moldova, Igor Dodon, alături de liderul Panamei, al Tadjikistanului, Paraguay-ului și Rwandei, mai notează Ziarul Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău