Emmanuel Macron: Franța este „gata să-și majoreze contribuția” la bugetul UE

  • 17 Aprilie 2018 14:37
Emmanuel Macron: Franța este „gata să-și majoreze contribuția” la bugetul UE

Franța 'este gata să-și majoreze contribuția' la bugetul european în cadrul viitorului buget plurianual al Uniunii Europene (UE) după 2020, a anunțat marți președintele francez Emmanuel Macron în fața Parlamentului European, informează AFP.

'Acest buget, pe care îl vom discuta, trebuie să exprime un proiect politic de coerență, de eficacitate și convergență', a declarat Macron, dând asigurări că 'Franța este gata să-și majoreze contribuția' pentru a-și atinge obiectivele.

'Însă pentru aceasta, trebuie luată în calcul o refondare a bugetului propriu-zis', a adăugat el în cadrul unei dezbateri în plen, pledând în mod concret pentru necesitatea ca UE 'să-și creeze noi resurse proprii (...) în digital, ca și în anumite resurse energetice'.

El a apreciat de asemenea că ar trebui suprimate 'reducerile care nu vor putea supraviețui Brexit-ului' și finanțată 'în mod demn acțiunea europeană în materie de apărare și de imigrație'.

Președintele francez a insistat ca atribuirea de fonduri europene să se facă pe viitor 'conform criteriilor de convergență mai ales în materie fiscală și socială'.

'Nu trebuie să negăm nicio ambiție a politicilor existente, însă trebuie să adăugăm ambiții noi. Tocmai în această direcție va acționa Franța în lunile viitoare', a adăugat liderul francez.

Țările europene sunt deja pe cale să pregătească bugetul plurianual al UE pentru perioada care va începe după Brexit și perioada de tranziție ce ar urma retragerii Marii Britanii din UE.

Această plecare britanică le creează probleme celor 27 de țări membre ale UE, lăsând 'o gaură' în finanțele europene evaluată de Comisia Europeană la 12-15 miliarde de euro. Iar această pierdere survine într-un moment în care UE trebuie să finanțeze noi politici mai ales în domeniile migrației și apărării.

În fața acestei duble provocări, Comisia Europeană le propune statelor membre un cocktail de economii de făcut și noi resurse de găsit. Ea le cere, de asemenea, să accepte o majorare a contribuțiilor lor la bugetul european, care reprezintă în jur de 1.000 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău