Emmanuel Macron, apel la adresa liderilor NATO ''să nu fragilizeze Alianța''

  • 11 Iulie 2018 19:19
Emmanuel Macron, apel la adresa liderilor NATO ''să nu fragilizeze Alianța''

Președintele francez Emmanuel Macron le-a adresat miercuri, 11 iulie, un apel liderilor statelor membre ale NATO ''să nu fragilizeze Alianța'', un apel ce survine pe fondul tensiunilor apărute între președintele american Donald Trump și cancelarul german Angela Merkel în privința angajamentelor financiare față de apărarea colectivă, transmite AFP, citând un comunicat al Palatului Elysée.

Prima reuniune a liderilor celor 29 de state membre ale Alianței, desfășurată miercuri după-amiază, cu ușile închise, la sediul NATO, s-a deschis într-o ''ambianță generală mai degrabă bună și constructivă'', a indicat președinția franceză.

În scurta sa intervenție, Macron a avertizat că divergențele din NATO ''ar fi, în cele din urmă, sursa unor cheltuieli și mai importante'' pentru membrii săi, care s-ar confrunta cu un ''context și mai nesigur'' în Europa.

În ce privește viitorul NATO, Emmanuel Macron a insistat pe patru priorități: ''credibilitatea mijloacelor de apărare colectivă'', ''eficacitatea în lupta împotriva terorismului și în operațiuni'', ''modernitatea în gestionarea resurselor'' și ''unitatea Alianței''.

Totodată, Macron a reafirmat că ''unitatea nu este posibilă fără o împărțire echilibrată a sarcinilor și responsabilităților'' între țările membre și că ''europenii au înțeles bine acest mesaj'', președintele subliniind că ''Franța își va respecta angajamentele''. Ele vor figura în legea de programare a cheltuielilor militare, pe care președintele o va promulga vineri și care prevede că acestea vor atinge 2% din PIB în 2025.

Șeful statului francez a subliniat, de asemenea, ''eforturile realizate în cadrul Europei Apărării'', în special inițiativa de intervenție adoptată recent în cadrul Uniunii Europene de nouă state, printre care și Franța, menționează comunicatul Palatului Elysée.

După reuniune, Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său american Donald Trump pentru discuții referitoare la ''comerț, NATO și Siria''.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău