Elon Musk a dat o replică pe Twitter după ce a fost criticat pentru soluția găsită la criza din Thailanda

  • 11 Iulie 2018 15:37
Elon Musk a dat o replică pe Twitter după ce a fost criticat pentru soluția găsită la criza din Thailanda

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Probabil așa am putea caracteriza scandalul internațional care s-a declanșat după ce Elon Musk a mers personal în Thailanda cu mini-submarinul pe care l-a construit în weekend pentru salvarea copiilor blocați în peșteră și a antrenorului acestora.

Elon Musk s-a implicat după ce un fan din Africa, l-a rugat pe Twitter să facă acest lucru. În primă instanță a trimis o echipă de opt ingineri SpaceX și The Boring Company în Thailanda. Apoi, coordonat de un expert britanic în scufundări - Richard Stanton, care a condus echipa de scafandri, a construit în weekend un mini-submarin din părți de rachetă Falcon, pe care SpaceX o produce. Apoi a zburat personal în Thailanda, unde s-a întâlnit cu premierul, a vizitat peștera în care erau blocați copiii și a donat dispozitivul statului thailandez, pentru a putea fi folosit în alte situații.

Gestul lui de a se implica a fost lăudat de mulți fani ai miliardarului cu IQ de geniu și statut de vedetă, primul om care a reușit să creeze o rachetă refolosibilă și care are planuri de a coloniza planeta Marte. Însă au fost multe voci care i-au criticat inițiativa, fiind de părere că în spatele gestului stă nevoia de atenție, narcisismul și dorința de publicitate gratuită, mai ales că Tesla traversează o perioadă critică, presărată cu probleme de producție.

Scandalul a început însă la sfârșitul operațiunilor de salvare, care s-au încheiat ieri. Narongsak Osotthanakorn, fost guvernator al provinciei în care se află peștera, și coordonatorul întregii echipe de salvatori, i-a mulțumit lui Musk pentru mini-submarin, însă a spus că acesta nu ar fi putut fi folosit.

„Echipamentul pe care l-au adus nu este practic pentru misiunea noastră. Chiar dacă echipamentul este sofisticat din punct de vedere tehnologic, nu se  potrivește cu misiunea noastră din peșteră”, a spus Osotthanakorn.

elon musk (2)

Foto: banmuang.co.th

Citatul a fost preluat de BBC și informația postată pe Twitter. Acesta a fost momentul în care Musk  - cunoscut pentru criticile tot mai acide pe care le aduce presei și de multe ori comparat cu Donald Trump în această privință - s-a enervat și le-a răspuns celor de la BBC cu un printscreen al corespondenței pe mai dintre el din Richard Stanton, expertul din Marea Britanie și șeful scafandrilor în această misiune. Acesta îl îndemna pe Musk să construiască submarinul cât de repede poate.

Din corespondența lor se înțelege că era nevoie de dispozitiv ca plan B în cazul în care peștera s-ar fi inundat și mai mult din cauza ploilor, Thailanda traversând acum sezonul musonic. De altfel, operațiunea de salvare s-ar fi putut încheia tragic, au dezvăluit azi scafandrii. Pompele care scoteau apa din peșteră, pentru a permite ieșirea mai ușoară a copiilor, au cedat, ca-n filme, după ce ultimul copil a fost scos în siguranță. În plus, Stanton i-a spus că „merită absolut să continue” construcția mini-submarinului.

Se pare că cei care îl critică sunt deranjați mai ales de faptul că miliardarul a vorbit public, pe Twitter, despre planurile lui. Și mai deranjați au fost atunci când Musk a făcut publică corespondența dintre el și Stanton sau atunci când a scris că presa folosește termenul miliardar pentru a-l discredita.

Detalii pe Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău