Economia moldovenească va crește în anul 2018 cu 4 la sută

  • 23 Octombrie 2018 14:34
Economia moldovenească va crește în anul 2018 cu 4 la sută

Economia moldovenească va crește în anul 2018 cu 4 la sută față de avansul de 4,5 la sută înregistrat în anul precedent, informează MOLDPRES.

„Asistăm al treilea an consecutiv la o însănătoșire a economiei naționale, după criza din 2015, dovadă fiind creșterea de 4,5 la sută în primul semestru și 5,2 la sută în al doilea trimestru”, a declarat astăzi Alexandru Stratan, directorul Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) în cadrul prezentării buletinul analitic ”Tendințe în economia Moldovei”.

Potrivit INCE, Produsul Intern Brut va atinge valoarea nominală de 190.5 miliarde de lei, față de 176.8 miliarde în anul 2017.

„Prognoza actualizată puțin diferă de previziunile de la început de an, când anticipam un avans al economiei de 3,8 la sută. În primul rând, este vorba de factorul sezonier, în a doua jumătate a anului ritmurile de creștere vor fi puțin mai joase decât în primele șase luni ale anului. Și aceasta se explică prin faptul că în acest an am început recoltarea culturilor agricole mai devreme, astfel impactul agriculturii va fi mai puțin resimțit în a doua jumătate a anului. În al doilea rând, baza de comparație este foarte înaltă, în trimestrul trei și patru al anului 2017 am avut o creștere economică de 5,3 și 6,4 la sută respectiv. Anumite efecte asupra economicului va avea campania electorală”, a mai spus Stratan.

Autorii publicației prognozează o majorare a exporturilor cu 23 la sută, a importurilor de bunuri cu 22,5 la sută, o creștere a producției industriale cu 5 la sută, iar a celei agricole cu 4 la sută. Agricultura este în creștere al treilea an consecutiv, tendință consemnată pentru prima oară în anii de independență.

Economiștii de la INCE se așteaptă la o creștere a investițiilor în active pe termen lung. Salariul va atinge nivelul de 6 445 lei și va înregistra o majorare reală cu 9,2 la sută, iar rata șomajului fi de 3,8 la sută, prognozează experții.

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere a economiei moldovenești în 2018 cu 3,8 la sută.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău