După Iași, încă trei orașe importante din România au votat vineri Declarația de Unire cu Republica Moldova

  • 31 Martie 2018 08:28
După Iași, încă trei orașe importante din România au votat vineri Declarația de Unire cu Republica Moldova

Orașele Târgoviște, Bacău și Craiova au semnat vineri o Declarație de ReUnire cu Republica Moldova.

„Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea țării în anul centenar 2018. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiții din 1918. Nu trebuie să uităm suferințele trecutului, chinurile fraților, părinților și bunicilor noștri care au luptat pentru pământul acesta românesc umilit prin lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinței lor, frații noștri din Basarabia au fost rupți de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin”, se arată în Declarație de Reunire semnată de primarul și de consilierii locali din Târgoviște, transmite InfoPrut.ro

După Iași, încă trei orașe importante din România au votat vineri Declarația de Unire cu Republica Moldova

Tot vineri, autoritățile ieșene au adoptat cea mai amplă și mai concretă declarație de Unire cu Republica Moldova. Documentul care include o expunere de temeiuri juridice și un plan de acțiune în opt puncte poartă parafa și semnătura primarului Mihai Chirica și a consilierilor municipali.

Actul adoptat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Iași conține în preambul o argumentație bazată pe motive de ordin istoric și de drept internațional cu privire la legitimitatea demersurilor democratice pe care instituțiile de stat locale și centrale din dreapta și din stânga Prutului la întreprind în direcția Unirii.

Mai mult, municipalitatea Iași se angajează prin toate căile prevăzute de legislație să dezvolte relații privilegiate în plan economic, social și cultural între România și Republica Moldova, să asigure condițiile pentru un schimb permanent de cetățeni aflați în pregătire educațională și profesională, să încurajeze integrarea bisericilor ortodoxe de pe ambele maluri ale Prutului sub conducerea Patriarhiei Române, să intensifice schimburile la nivel academic și să sprijine integrarea într-un singur corp a întregii diaspore de limbă română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău