GALERIE FOTO | DRRM a premiat olimpicii din R. Moldova de la disciplinele Limba și literatura română și Istoria românilor și universală

  • 07 Iunie 2023 19:20
GALERIE FOTO | DRRM a premiat olimpicii din R. Moldova de la disciplinele Limba și literatura română și Istoria românilor și universală

Elevii din R. Moldova, învingători ai olimpiadelor republicane la limba și literatura română și istoria românilor și universală au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, scrie Radio Chișinău.

Cei mai buni elevi din R. Moldova, olimpici la Limba română și Istoria Românilor, au primit în dar gadgeturi, pentru performanțele lor, cadouri oferite de Guvernul României.

Atât Guvernul, cât și Președinția României pun preț pe educație și pe rezultatele copiilor din R. Moldova, a subliniat secretarul de stat Adrian Dupu, în cadrul evenimentului.  

 „Eu și departamentul pe care-l conduc dorește să vă premieze, să vă arate aprecierea, pentru că într-adevăr credem că voi veți fi cei care veți conduce destinele societății, ale țării, ale Europei”.

Sunt convins că am în față plăsmuitorii de viitor, a apreciat directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, Ioan Cristescu. Ca vorbitori de limba română, ca iubitori de literatura română, ca pasionați de istorie, trebuie să avem conștiința identității noastre naționale, dar și a identității individuale. Nu există una fără cealaltă, a spus Ioan Cristescu.

 „În tot ceea ce faceți bucuria cu tot sacrificiul inerent presupus   este atinegerea performanței. Felicitări din inimă. Pentru că acest concurs a fost de limbă română și istorie, îmi vine în minte Nicolae Iorga, născut nu departe de aici, la Botoșani, care credea cu tărie că istoricul are  datoria de a contribui la consolidarea conștiinței naționale, cea care stă la baza înfăptuirii marelor deziderate naționale. Voi, cei care ați ales istoria, aveți o misiune, dar această misiune se realizează și prin arta cuvântului, cuvinte în limba română, cea care exprimă cel mai bine propria noastră identitate”.

 

Premianta la disciplina limba și literatura română, Ana Iacuboi și premiantul olimpiadei republicane la disciplina istoria română și universală, Daniel Obada  au vorbit despre reușitele lor și rolul profesorului în obținerea acestor rezultate:

„Succesele pe care le-am obținut fiecare dintre noi sunt, cu siguranță, rezultatul efortului, atât al celui personal, cât și al celui conjugat al dascălilor, al părinților și al tuturor persoanelor care ne-au susținut, fapt pentru care suntem nespus de recunoscători. Pentru fiecare dintre noi succesul înseamnă muncă, iar viața de olimpic a devenit o parte indisolubilă a rutinei noastre, dar și o forță motrică în dezvoltarea noastră ca personalități”.

 „Sunt conștient că fiecare dintre noi atunci când merge la olimpiadă depune foarte mult efort alături de profesorii care ne îndrumă. În spatele acestor rezultate frumoase care au fost premiate astăzi de către ministerul Educației, de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, se află o muncă titanică atât din partea profesorilor, cât și din partea elevilor. Ceea ce trăim cu toții aici este o bucurie. Fiecare în parte poate să obțină un rezultat bun, muncind și depunând pasiune în ceea ce face, și poate să producă o schimbare în societate”.

 

Aproape 80 de elevi, olimpici la Limba Română și la Istoria Românilor din clasele a 9-a – a12-a, au fost premiați de Guvernul României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău