Două bombardiere rusești au părăsit Venezuela, după un avertisment al Statelor Unite

  • 15 Decembrie 2018 10:15
Două bombardiere rusești au părăsit Venezuela, după un avertisment al Statelor Unite

Cele două bombardiere trimise de Moscova în Venezuela pentru manevre militare au părăsit vineri țara pentru a se întoarce în Rusia, a anunțat armata venezueleană, relatează AFP.

"Odată cu decolarea avioanelor TU-160, ne luăm la revedere de la prietenii noștri din Federația Rusă, cu care am împărtășit experiențele noastre", a scris pe Twitter Comandamentul apărării aeriene.

Aceste manevre militare comune, la care presa nu a avut acces, sunt o "garanție pentru pace", a adăugat armata.

Cele două aparate, împreună cu un avion de transport An-124 și un avion de linie Il-62, au aterizat luni în Venezuela. Cu o zi înainte, președintele socialist Nicolas Maduro afirmase că Statele Unite au declanșat punerea în aplicare a unui plan pentru a-l alunga de putere.

Aceste manevre au reanimat tensiunile dintre Caracas și Washington, precum și cu Columbia vecină, pe care șeful statului venezuelan o acuză că, alături de Brazilia, participă la un plan american de a-l răsturna și asasina.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, nu și-a ascuns iritarea. Pe Twitter, el a spus că vede cum 'două guverne corupte delapidează banii publici, zdrobesc libertatea în timp ce popoarele lor suferă'.

„Aceasta este desigur o reacție nediplomatică din partea secretarului de stat american”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că mesajul de pe Twitter al lui Mike Pompeo ar fi „inacceptabil”.

La rândul său, președintele columbian, Ivan Duque, a afirmat miercuri că țările din regiune trebuie să dea dovadă de "vigilență" în fața manevrelor militare "ostile" lansate de guvernul Maduro și a negat categoric orice tentativă de a-l răsturna de la putere prin forță.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău