Dosar de corupție a gărilor | 1,5 milioane de lei, mulțumire din partea șoferilor pentru scutirea de controale

  • 18 Iulie 2018 08:50
Dosar de corupție a gărilor | 1,5 milioane de lei, mulțumire din partea șoferilor pentru scutirea de controale

Unsprezece angajați ai Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” au fost reținuți, iar alte 12 persoane au fost escortate astăzi pentru audieri în cadrul a câteva dosare penale inițiate pentru corupere pasivă, activă și abuz în serviciu. Suspecții sunt cercetați pentru organizarea unor scheme de acumulare a circa 1,5 mln de lei lunar de la operatorii de transport și șoferii de curse naționale și internaționale pentru a fi scutiți de controale, transmite MOLDPRES.

Persoanele reținute sunt: 4 administratori ai filialelor teritoriale Bălți, Edineț, Orhei și Căușeni, 2 șefi de la  filiala teritorială Centru (Chișinău), 2 controlori, 2 dispeceri și un casier.    

Potrivit Centrului Național Anticorupție, casierii acumulau până la finalul fiecărei zile bani de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigațiilor, s-a constatat că suma colectată lunar ajungea la 1,5 milioane de lei – bani percepuți drept mulțumire din partea șoferilor pentru scutirea lor de controale. Conducătorii auto erau obligați de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Evitarea controalelor se dorea întrucât majoritatea autovehiculelor admiteau mai multe abateri, printre care: surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulație, lipsa evidenței biletelor cumpărate etc.

De asemenea, în cadrul investigațiilor, s-a documentat o altă schemă de însușire a banilor publici de către angajați ai ÎS „Gările și stațiile auto”. Potrivit anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetățeni bani pentru depozitarea bagajelor fără a reflecta sumele în evidența contabilă. Ulterior, acești bani ar fi fost însușiți de angajații întreprinderii.   

Ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat azi percheziții la autogările din nouă raioane ale țării – Cahul, Căușeni, Orhei, Bălți, Edineț, Drochia, Ungheni, Hâncești, Ialoveni, precum și în Chișinău.

Investigațiile pe acest caz continuă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău