Domeniul în care se oferă salarii mari și condiții avantajoase de muncă în R.Moldova, dar se confruntă cu lipsă de specialiști

  • 15 Noiembrie 2018 14:47
Domeniul în care se oferă salarii mari și condiții avantajoase de muncă în R.Moldova, dar se confruntă cu lipsă de specialiști

Companiile din domeniul IT susțin că se confruntă cu o lipsă a specialiștilor calificați în domeniu, chiar dacă oferă salarii mari și condiții avantajoase de muncă. Companiile de pe piața locală sunt în continuu proces de recrutare, iar angajatorii sunt pregătiți să înroleze cel puțin 1000 de specialiști în fiecare an, cerere acoperită de piața forței de muncă doar pe jumătate, transmite MOLDPRES.

Absolvenții de liceu manifestă interes pentru specialitățile IT, însă numărul tinerilor care absolvesc o facultate în Moldova în acest domeniu este scăzut. La Universitatea Tehnică în anul precedent au depus cereri de înmatriculare la specialitățile TIC circa 3800 de candidați. Doar 15% dintre ei își continuă studiile în țară, iar restul au ales să studieze alte specialități sau au plecat peste hotare.

Potrivit Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC), studenții moldoveni sunt atrași de ofertele extrem de generoase ale statelor vecine, precum România. Anual, un număr important de tineri din Moldova merg peste Prut pentru studii universitare și postuniversitare, datorită facilităților pe care le primesc.

Eugene Galamaga, directorul unei companii IT, susține că, dacă ar avea suficienți specialiști, companiile locale ar reuși mult mai ușor să atragă în țară și cu 50 la sută mai multe proiecte IT decât în prezent.

Cele circa 700 de companii TIC naționale și multinaționale venite în Moldova încearcă să-și atragă viitorii angajați prin salarii competitive, spații de muncă conform standardelor internaționale, program flexibil, zile suplimentare de vacanță, programe educaționale.

„Din cauza lipsei forței de muncă, am devenit mai flexibili – venim mult mai aproape de studenți și elevi, le comunicăm despre abilitățile și calitățile profesionale pe care trebuie să le aibă pentru a fi angajați ai unei companii IT”, a afirmat directorul unei companii IT.

Recent, mai multe companii au solicitat guvernului să întreprindă măsuri pentru majorarea numărului de locuri la facultățile de profil și să crească investițiile în educația din domeniul TIC. În acest an, în urma unei solicitări a premierului Pavel Filip, 158 de locuri cu finanțare bugetară nesolicitate au fost redistribuite la specialitățile din domeniul IT din învățământul superior, ciclul licență. În total, circa 580 de studenți au fost înmatriculați în acest an la specialitățile IT.

Industria IT reprezintă circa 7% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Fiecare a cincea companie din domeniul IT este cu capital străin.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău