Logo
Prima pagină

Externe

Doi supravieţuitori ai bombei atomice i-au prezentat ambasadorului ONU, Ion Jinga, un apel la eliminarea armelor nucleare

11 Octombrie 18:20

Doi supravieţuitori japonezi ai bombei atomice, care au depus la Naţiunile Unite o petiţie semnată de peste 8,3 milioane de oameni din întreaga lume cerând eliminarea armelor nucleare, s-au întâlnit miercuri, la New York, cu reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, relatează agenţia niponă de presă Kyodo.


Doi supravieţuitori ai bombei atomice i-au prezentat ambasadorului ONU, Ion Jinga, un apel la eliminarea armelor nucleare

Doi supravieţuitori ai bombei atomice i-au prezentat ambasadorului ONU, Ion Jinga, un apel la eliminarea armelor nucleare


„Scopul nostru suprem, al supravieţuitorilor bombei atomice şi al ONU, este de a elimina folosirea armelor nucleare şi de a face tot posibilul pentru a colecta cât mai multe semnături din întreaga lume, de la milioane la sute de milioane de oameni. Vreau să văd, cât încă trăiesc, o lume în care nu există arme nucleare", a declarat Sueichi Kido, secretarul general al Nihon Hidankyo - Confederaţia niponă a organizaţiilor supravieţuitorilor bombelor atomice şi cu hidrogen -, prezentându-i ambasadorului român "Apelul Hibakusha" (supravieţuitori ai bombei atomice).

Nihon Hidankyo - care a lansat petiţia acum doi ani - urmăreşte să strângă sute de milioane de semnături până în 2020, când ONU va face o revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară, ce are loc din cinci în cinci ani, menţionează Kyodo. Sueichi Kido a fost însoţit la evenimentul de miercuri de Jiro Hamasumi, secretar general asistent al confederaţiei, amândoi fiind reprezentanţi ai supravieţuitorilor japonezi ai bombei atomice, dintre care majoritatea au 80-90 de ani.

Prima bombă atomică a fost lansată de SUA asupra oraşului nipon Hiroshima când al doilea război mondial era pe sfârşite, la 6 august 1945, şi a fost urmată de o a doua, detonată trei zile mai târziu asupra oraşului Nagasaki, marcând începutul erei nucleare.

După recepţionarea petiţiei împotriva armelor nucleare, ambasadorul român - care prezidează Comisia pentru Dezarmare şi Securitate Internaţională pe durata celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU - şi-a exprimat admiraţia faţă de supravieţuitorii bombei atomice şi familiile lor. "Personal, sunt absolut impresionat de activitatea dumneavoastră şi de felul în care hibakusha, supravieţuitorii bombelor nucleare, au ales să-şi trăiască vieţile în demnitate şi să-şi împărtăşească trista experienţă pentru a evita repetarea unor asemenea tragedii", a spus reprezentantul permanent al României la ONU.

Acesta a precizat pentru Kyodo că este pentru prima dată când se întâlneşte cu victime ale armelor nucleare.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Tudor Martalogu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: